Μια συνεχώς αυξανόμενη τάση για οικολογικά σπίτια φαίνεται να είναι στο πνεύμα των εποχών και τα «πράσινα» σπίτια ετοιμάζονται να αποτελέσουν ένα αυξανόμενο ποσοστό του αποθέματος κατοικίας της Μεγάλης Βρετανίας.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει καινούργια σπίτια στη Βρετανία με μηδενικό άνθρακα μέχρι το 2016.
Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με το μέλλον του περιβάλλοντος δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόγειο της, αλλά οι βρετανοί ήδη κάνουν βελτιώνουν τα σπίτια τους με φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει τις συσκευές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακές κυψέλες , μεταξύ τους προσωπικότητες όπως ο σεφ Jamie Oliver και ο συντηρητικός αρχηγός κόμματος David Cameron.
Αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 1.3 εκατομμύρια μέχρι το 2020.
Τέτοια μέτρα είναι οικολογικά αλλά είναι οικονομικά;
Τα οικολογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός σπιτιού μπορούν να απαιτήσουν μια ουσιαστική επένδυση: η αγορά και η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας μπορεί παραδείγματος χάριν να κοστίσει μέχρι 25.000 λίρες.
Η μείωση του ενεργειακού κόστους αξίζει να αναφερθεί -- μια τυποποιημένη ανεμογεννήτρια μπορεί να κόψει περίπου στο ένα τρίτο το μέσο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ηλιακές κυψέλες μπορούν να παράγουν μέχρι 70 τοις εκατό του ζεστού νερού που απαιτείται για ένα σπίτι τριών ή τεσσάρων κρεβατοκάμαρων -- αλλά μπορεί να περάσουν χρόνια για να αποσβεστεί η αρχική δαπάνη.
Ο Mike Childs, επικεφαλής της καμπάνιας Friends of the Earth (FoE), είπε στο Reuters: «Δεν πρόκειται να εξετάσουμε πλήρως την αλλαγή του κλίματος αν δεν "πρασινίσουμε" αρκετά τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι υπέροχο που κάποιοι άνθρωποι εξετάζουν πως μπορούν να εγκαταστήσουν συσκευές ανανεώσιμης ενέργειας στα σπίτια τους αλλά αυτοί αποτελούν ακόμα μειονότητα γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι φτηνό».
Πηγή : reuters.com