Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Τα υπέρ και τα κατά των «πράσινων» σπιτιών στη Βρετανία


Μια συνεχώς αυξανόμενη τάση για οικολογικά σπίτια φαίνεται να είναι στο πνεύμα των εποχών και τα «πράσινα» σπίτια ετοιμάζονται να αποτελέσουν ένα αυξανόμενο ποσοστό του αποθέματος κατοικίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει καινούργια σπίτια στη Βρετανία με μηδενικό άνθρακα μέχρι το 2016.

Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με το μέλλον του περιβάλλοντος δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόγειο της, αλλά οι βρετανοί ήδη κάνουν βελτιώνουν τα σπίτια τους με φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει τις συσκευές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακές κυψέλες , μεταξύ τους προσωπικότητες όπως ο σεφ Jamie Oliver και ο συντηρητικός αρχηγός κόμματος David Cameron.

Αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 1.3 εκατομμύρια μέχρι το 2020.

Τέτοια μέτρα είναι οικολογικά αλλά είναι οικονομικά;

Τα οικολογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός σπιτιού μπορούν να απαιτήσουν μια ουσιαστική επένδυση: η αγορά και η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας μπορεί παραδείγματος χάριν να κοστίσει μέχρι 25.000 λίρες.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αξίζει να αναφερθεί -- μια τυποποιημένη ανεμογεννήτρια μπορεί να κόψει περίπου στο ένα τρίτο το μέσο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ηλιακές κυψέλες μπορούν να παράγουν μέχρι 70 τοις εκατό του ζεστού νερού που απαιτείται για ένα σπίτι τριών ή τεσσάρων κρεβατοκάμαρων -- αλλά μπορεί να περάσουν χρόνια για να αποσβεστεί η αρχική δαπάνη.

Ο Mike Childs, επικεφαλής της καμπάνιας Friends of the Earth (FoE), είπε στο Reuters: «Δεν πρόκειται να εξετάσουμε πλήρως την αλλαγή του κλίματος αν δεν "πρασινίσουμε" αρκετά τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι υπέροχο που κάποιοι άνθρωποι εξετάζουν πως μπορούν να εγκαταστήσουν συσκευές ανανεώσιμης ενέργειας στα σπίτια τους αλλά αυτοί αποτελούν ακόμα μειονότητα γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι φτηνό».

Πηγή : reuters.com

Το Biorefinery μετατρέπει τα απορρίμματα σε ηλεκτρική ενέργεια για τα στρατεύματα



Η αγελάδα είναι μια πρότυπη γεννήτρια δύναμης: Κάθε ημέρα αποβάλλει αρκετό μεθάνιο για να τρέξει τον φούρνο ενός σπιτιού για 24 ώρες. Στο πανεπιστήμιο Purdue, μια ομάδα σχεδόν δύο δωδεκάδων ερευνητών έχει κατασκευάσει μια φορητή συσκευή που μιμείται αυτήν την φυσική μεταβολική διαδικασία για να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια.

Το «biorefinery», που κατασκευάζεται επί τρία χρόνια και έχει κοστίσει $850.000, μπορεί να αφομοιώσει τα συνηθισμένα απορρίμματα κουζίνας καθώς επίσης και άλλα απορρίμματα για να παράγει αιθανόλη και ένα σύνθετο αέριο και να τα χρησιμοποιήσει για να τροφοδοτήσει με καύσιμα μια ηλεκτρική γεννήτρια.

Η συσκευή σχεδιάστηκε για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος ζήτησε από τους ερευνητές τρόπους να μειώσει το ποσό των καυσίμων που χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τις γεννήτριες diesel αλλά και για να μειώσει την παραγωγή των απορριμμάτων από μια τυπική στρατιωτική μονάδα 600-προσώπων. (Ένας στρατιώτης στρατού παράγει έναν μέσο όρο 2 κιλών απορριμμάτων ημερησίως.)

"Θελήσαμε να επωφεληθούμε διπλά", λέει το Jerry Warner, ιδρυτής της Defense Life Sciences, ένας ανεξάρτητος συνεργάτης των επιστημόνων του Purdue. "Ξεφορτωνόμαστε τα απορρίμματα και ταυτόχρονα γλιτώνουμε καύσιμα."

Το «biorefinery» λειτουργεί όπως μια γιγαντιαία πεπτική οδός. Αφότου τα απορρίμματα πολτοποιούνται, ένζυμα τα αφομοιώνουν σε σάκχαρα, τα οποία μεταβολίζει μαγιά για να παράγει αιθανόλη. Οποιαδήποτε εναπομείναντα απόβλητα (χάρτινα ποτήρια, πλαστικά πιρούνια κτλ) συσκευάζονται σε σβόλους και καίγονται για να παραγάγουν ένα αέριο αποτελούμενο κυρίως από μεθάνιο, προπάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο. Το «biorefinery» συνδυάζει αυτό το αέριο με την αιθανόλη και το χρησιμοποιεί για να «τρέξει» μια τροποποιημένη γεννήτρια diesel.

Περίπου στο μέγεθος ενός φορτηγού, το biorefinery είναι εξ ολοκλήρου ανεξάρτητο από άποψη χώρου και ενέργειας. Καταναλώνοντας λίγο παραπάνω από 1 τόνο απορριμμάτων την ημέρα, παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια (60 κιλοβάτ) για να ηλεκτροδοτήσει τρία σπίτια.

Το biorefinery θα μπορούσε επίσης να στεγαστεί σε ένα μεγάλο κτήριο γραφείων ή ένα νοσοκομείο. Ή θα μπορούσε να αποσταλεί μια περιοχή που έχει υποστεί κάποια καταστροφή οπού θα μπορεί και να βοηθήσει στον καθαρισμό απορριμμάτων και στην προσωρινή ηλεκτροδότηση μιας πόλης που βρίσκεται στο σκοτάδι.

Ο Warner και η ομάδα του Purdue παρουσίασαν την μηχανή σε στελέχη του στρατού τον περασμένο Νοέμβριο και κατασκευάζουν ένα δεύτερο πρωτότυπο το οποίο θα δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο.

Πηγή : cnn.com

Link : http://www.cnn.com/2007/TECH/05/02/mobile.bioreactor/index.html

«Πράσινος» ενθουσιασμός στη Βρετανία

Έχουν περάσει πια οι ημέρες που η οικολογία και οι επιχειρήσεις συναντιόνταν μόνο για την παραγωγή οργανικών φρούτων και λαχανικών.

Η οικολογική συνείδηση έχει γίνει πλέον γνωστή στον ευρύ επιχειρηματικό κόσμο και συνεχώς χρησιμοποιείται για να προσελκύσει πελάτες.

Έμποροι λιανικής επώνυμων προϊόντων, τεχνολογικοί κολοσσοί και εταιρίες οικονομικών υπηρεσιών υπόσχονται να επενδύσουν στην γρήγορα αναπτυσσόμενη «πράσινη» αγορά.

Μετά από τη βρετανική καμπάνια "We're in this together" που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα οχτώ από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σκοπός τους είναι να μειώσουν ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από κάθε σπίτι κατά τουλάχιστον 1 τόνο μέσα σε 3 χρόνια – συνολικά 25 εκατομμύρια τόνους.

Παρόλα αυτά η Lisa Taylor, μια αναλύτρια για το moneyfacts.co.uk λέει :

« Το να είναι κάποιος «πράσινος» μπορεί να είναι της μόδας αυτή την εποχή αλλά πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν πριν ο κόσμος αποκτήσει πραγματική οικολογική συνείδηση. Εταιρίες που επενδύουν μερικά από τα τεράστια κέρδη τους σε τέτοιους αξιέπαινους σκοπούς είναι σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά καθένας που διαλέγει ένα πράσινο προϊόν θα πρέπει συγκρίνει να προτερήματα του με τις οικονομικές επιπτώσεις όπως υπερβολικά ποσοστά και αμοιβές.

Πηγή : reuters.com

Μαγειρικό λάδι ως καύσιμο

Μετά από ένα καλό γεύμα, τι θα λέγατε να ζητήσετε από τοn σερβιτόρο αν θα μπορούσατε να πάρετε το καμένο λίπος από την κουζίνα ως καύσιμο για το αμάξι σας;

Σε αναζήτηση καυσίμων που να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα μια μικρή ομάδα οικολόγων βρήκαν τρόπο να κάνουν τα αμάξια τους, ακόμα και την κεντρική θέρμανση των σπιτίων τους, να δουλεύουν με φυτικό λάδι και ανακυκλωμένο λίπος από εστιατόρια.

Ένας οδηγός, ο σκοτσέζος Antony Berretti ενθουσιάστηκε τόσο πού από αυτή την τεχνολογία που, σύμφωνα με το Web site του (http://www.macharsoft.co.uk/rmp/freefuel.html ) έκανε τις απαιτούμενες αλλαγές στο Fiat van του και επί 3 μήνες οδηγούσε γύρω από την Ευρώπη με μοναδικό καύσιμο το χρησιμοποιημένο φυτικό λάδι που έβρισκε από εστιατόρια.

Στο Easthampton, Massachusetts, η Greasecar Vegetable Fuel Systems κατασκευάζει «πακέτα» για να μετατρέπουν όσοι θέλουν μόνοι τους τα αυτοκίνητα τους ώστε να δουλεύουν με φυτικό λάδι. Η εταιρία έχει πουλήσει περίπου 3.500 από αυτά τα πακέτα κατά τη διάρκεια των 9 χρόνων λειτουργίας της και, σύμφωνα με αυτούς, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις διπλασιάζονται κάθε χρόνο.

Τα πακέτα αυτά κοστίζουν από $800 μέχρι $1200 και οι χρήστες τέτοιων αμαξιών συνήθως παίρνουν το φυτικό λάδι από τοπικά εστιατόρια που ευχαρίστως τους το παρέχουν χωρίς κόστος μια και συνήθως πρέπει να πληρώσουν για να το ξεφορτωθούν.

Πηγή : reuters.com

Επιδοτήσεις για όλους – Τι ισχύει σήμερα

Η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια αφού καταμετρηθεί, διοχετεύεται στο δίκτυο έναντι μίας τιμής που καθορίζεται από το νόμο. Σύμφωνα με το νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ο οποίος ψηφίστηκε στις 6-6-2006), η παρεχόμενη τιμή πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας ανέρχεται σε 0,40-0,50 €/kWh και είναι εγγυημένη για μια εικοσαετία. Η τιμή αυτή αναπροσαρμόζεται με βάση το μέσο ποσοστό αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ Α.Ε. που εγκρίνεται κάθε φορά από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Αν δεν υπάρξει μεταβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι ανωτέρω τιμές αναπροσαρμόζονται ετησίως κατά ποσοστό ίσο προς το 80% του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμολόγηση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας έχει ως εξής:

Ισχύς φωτοβολταϊκού συστήματος

Ηπειρωτικό δίκτυο

Μη διασυνδεδεμένα νησιά

=<>

0,45 €/kWh

0,50 €/kWh

>100 kW

0,40 €/kWh

0,45 €/kWh

Αδειοδοτήσεις

  • Δεν απαιτείται άδεια ηλεκτροπαραγωγής από ΡΑΕ και άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από το ΥΠΑΝ, για φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 150 κιλοβάτ (KWp).
  • Για συστήματα, άνω των 20 KWp, απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Πηγή : ΣΕΝΕΡΣ energy systems

Link : http://www.seners.gr/pages/gr/support.htm

Νέες εξελίξεις στα Φωτοβολταϊκά

Οι βασικές ρυθμίσεις, που διαφοροποιούνται σε σχέση με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για την έκδοση της Άδειας Παραγωγής, είναι οι ακόλουθες :

Πρώτον : Εισάγεται νέο καθεστώς υποβολής αιτήσεων, δηλαδή « κύκλος υποβολής αιτήσεων ». Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε δύο μήνες από την πρώτη έως και τη δέκατη ημέρα του πρώτου μήνα κάθε διμήνου με εκκίνηση από τον δεύτερο μήνα κάθε ημερολογιακού έτους.

Δεύτερον : Παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής των τεχνικών στοιχείων της αίτησης, αν μετά τη διενέργεια της Προκαταρκτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης προκύψει ότι είναι δυνατή η υλοποίηση ενός έργου με μείωση της ισχύος ή περιορισμό του χώρου εγκατάστασης του έργου.

Τρίτον : Σε περιοχές με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος, δίδεται προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής , προκειμένου να διευκολυνθούν οι μικροί παραγωγοί και να ευνοηθεί η διάσπαρτη παραγωγή.

Τέταρτον : Προκειμένου να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση των επενδυτών σε περιοχές με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος, γίνεται επιμερισμός της συνολικής ισχύος που αναφέρεται στις υποβαλλόμενες αιτήσεις που πληρούν τις κατά νόμο απαιτούμενες προϋποθέσεις, εφόσον η συνολική αυτή ισχύς υπερβαίνει το περιθώριο ισχύος που ανακοινώνεται με απόφαση της PAE.

Πέμπτον : Αναμένεται η από Ρ.Α.Ε η κατάρτιση της α’ φάσης του προγράμματος ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών σταθμών σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3468/06. Στο πρόγραμμα αυτό αναμένεται κατ’αρχήν ένας γεωγραφικός επιμερισμός της ισχύος τον 500 Mwpeak του ηπειρώτικου δικτύου.

Έκτον : Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της P.A.E έως την 15η Μαρτίου 2007, είχαν καταθέσει πάνω από 600 αιτήσεις για εξαίρεση άδειας παραγωγής από Φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 70Μ περίπου. Από αυτές έχουν εγκριθεί λίγο πάνω από τις μισές. Επίσης έχουν κατατεθεί πάνω από 60 αιτήσεις αδειών συνολικής ισχύος 180Μw περίπου εκ των οποίων τα 110 ΜW στην Πελοπόννησο.

Πηγή : ΜΕΤΡΟΝ συμβουλευτική
Link : http://www.metron-consulting.gr/el/profil/news.asp?cid=&aid=417

Ο ήλιος «κινεί» ένα ολόκληρο αεροδρόμιο!

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της στέγης του τέρμιναλ 2 του Μονάχου έχει συνολική ονομαστική απόδοση 457 kWp (kilowatt-peak) και καταλαμβάνει μια επιφάνεια 4.570 τ.μ. (Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με απόδοση 1 kW (peak) χρειάζεται επιφάνεια 10 τ.μ.) Tα 2.856 μεμονωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια από πολυκρυσταλλικά κύτταρα σιλικόνης, απόδοσης 160 Wp το κάθε ένα, τοποθετημένα σε επτά σειρές ανά 408, παράγουν ενέργεια ακόμα και με το 4% - 5% της ηλιακής ακτινοβολίας. Είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να σχηματίζεται μια γωνία ίση με το 0,9 του γεωγραφικού πλάτους και με σταθερό προσανατολισμό προς το νότο. Με τον τρόπο αυτόν συλλέγεται περισσότερο από 10% - 15% ηλιακή ενέργεια σε σχέση με την οριζόντια τοποθέτηση. H αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας εξασφαλίζει τη μακροζωία τους (γύρω στα 30 χρόνια) ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.
Εκατόν τριάντα τρεις μηχανισμοί ρύθμισης τάσης 1,5
kW (τύπου SMA Sunnyboy 3000 των 126,6 kW και 1700 E των 1,5 kW), οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς κάτω από την ατσάλινη κατασκευή, μετατρέπουν το ρεύμα σε εναλλασσόμενο και κατόπιν η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο του αεροδρομίου. Ο έλεγχος γίνεται με τηλεχειρισμό μέσω μόντεμ. Ο θόρυβος είναι μηδενικός και, φυσικά, η στέγη είναι απολύτως φιλική προς το περιβάλλον.

Πηγή : Στέφανος Ν. Παπανώτας (προσωπικό site)

Link : http://papanotas.wordpress.com/2007/04/15/fotovoltaika/

Αγορά Φ/Β : Πώς μου προτείνετε να αρχίσω;

  • Προσπαθήστε να περιγράψετε τις ενεργειακές σας ανάγκες όσο πληρέστερα γίνεται. Καταγράψτε τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείτε καθώς και το χρόνο που αυτές παραμένουν αναμένες. Αν είστε συνδεδεμένοι με το δίκτυο της ΔΕΗ, συγκεντρώστε τους λογαριασμούς του τελευταίου έτους.
  • Κάντε τα βήματα που μπορείτε για εξοικονόμηση ενέργειας. Υπολογίστε τη μείωση της κατανάλωσης που αναμένετε, έστω και χοντρικά.
  • Ελάτε σε επαφή με τις εταιρίες που αντιπροσωπεύουν και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών: www.helapco.gr) και δώστε τους τα παραπάνω στοιχεία. Ζητήστε προσφορές για φωτοβολταϊκά ή υβριδικά συστήματα που να καλύπτουν τις ανάγκες σας.
  • Καλέστε τις εταιρίες να δουν οι ίδιες το χώρο σας για να εκτιμήσουν την ισχύ του συστήματος που χρειάζεστε. Οι ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού εξαρτώνται από πολυσύνθετους παράγοντες και πρέπει να τεκμηριωθούν στην πράξη.
  • Ζητήστε από τις εταιρίες να σας δείξουν προηγούμενες δουλειές τους. Αν μπορείτε, επισκεφθείτε τους πελάτες τους και ζητήστε την άποψή τους. Κάλυψαν τις ανάγκες τους; Έμειναν ικανοποιημένοι από την ποιότητα της δουλειάς και την τεχνική υποστήριξη;
  • Μελετήστε τις προσφορές. Ενδεχομένως να διαπιστώσετε διαφορές στην τιμή, που μπορεί να πηγάζουν από διαφορετικές εκτιμήσεις για τις ενεργειακές σας ανάγκες. Ζητήστε τη σχετική τεκμηρίωση. Δεν έχει νόημα να κάνετε οικονομία αγοράζοντας μια ανεπαρκή εγκατάσταση.
  • Οταν καταλήξετε στα χαρακτηριστικά του συστήματος που θέλετε, συγκρίνετε τις τιμές, την εγγύηση και την τεχνική υποστήριξη που προσφέρουν οι εταιρίες.
  • Συζητήστε με τις εταιρίες για τη δυνατότητα επιδότησης του συστήματός σας.

Πηγή : Οδηγός Φωτοβολταϊκών της Greenpeace

Link : http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/32617

Τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απ'ευθείας σε ηλεκτρική. Τις ημέρες που δεν έχει ήλιο ή τη νύχτα, τι γίνεται;

Μην ανησυχείτε. Ότι σύστημα και να επιλέξετε, θα συνοδεύεται από κάποιο σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας. Στην περίπτωση των διασυνδεδεμένων συστημάτων, το "σύστημα αποθήκευσης" είναι το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ τα αυτόνομα συστήματα συνοδεύονται από μπαταρίες.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι εξαιρετικά προβλέψιμη. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι πόσες κιλοβατώρες θα μας δώσει το σύστημά μας σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.300 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/έτος/KW). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ότι στις βόρειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Αθήνα αποδίδει 1.250-1.450 KWh/έτος/KW, στη Θεσσαλονίκη 1.150-1.275 KWh/έτος/KW και στην Κρήτη ή στη Ρόδο 1.400-1.500 KWh/έτος/KW.

Πηγή : ΣΕΝΕΡΣ energy systems

Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου

Η πρώτη πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της αιολικής ενέργειας.

Στις 15 Ιουνίου 2007, θα γιορτάσουμε την Ενέργεια του Ανέμου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η απόφαση που λήφθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικυρώσουν έναν δεσμευτικό στόχο 20% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήταν ένα σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ευρώπη είναι τώρα σε θέση να κάνει μια θετική επιλογή και να εκμεταλλευτεί την αιολική ενέργεια, που είναι μια ασφαλής, γηγενής, καθαρή και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

Η ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου θα εορταστεί σε όλη την ήπειρο μας, με δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη, στην Μαδρίτη, στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στη Βουδαπέστη, στη Ρώμη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Εθνικές Ενώσεις αιολικής ενέργειας, κατασκευαστές και παραγωγοί θα οργανώσουν «αιολικές εκδηλώσεις» στις πόλεις τους και στα αιολικά πάρκα της χώρας τους.

Η ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου είναι ένα πανευρωπαϊκό γεγονός που:

Θα προωθήσει τη αιολική ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη ως μια δημοφιλή και αποτελεσματική πηγή ενέργειας,

Θα εξηγήσει γιατί η αιολική ενέργεια είναι μια βασική λύση στην κλιματική και ενεργειακή κρίση,

Θα ενθαρρύνει τους ευρωπαίους πολίτες να απαιτήσουν την χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

Κατηγορία Άρθρου: Νέα των ΜΚΟ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 3 Απριλίου 2007

Link: http://neolaiaalimou.wordpress.com/2007/04/02/Η-Ευρωπαϊκή-Ημέρα-του-Ανέμου/
http://www.energotech.gr/ell/wind1.htm

Αιολική Ενέργεια - Αιολικά Πάρκα



Γενικές Πληροφορίες

Ιστορικό

Ο άνθρωπος έχει εκμεταλλευτεί την αιολική ενέργεια από νωρίς στην ιστορία του. Η αιολική ενέργεια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την κίνηση των πλοίων. Οι Κινέζοι, οι Πέρσες, οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι έχουν χρησιμοποιήσει τους ανεμόμυλους για πολλούς αιώνες ΠΧ και κυρίως για το άλεσμα των δημητριακών. Συγκεκριμένα οι Πέρσες, χρησιμοποιούσαν ανεμόμυλους κάθετου άξονα. Επιπλέον, οι ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν για άντληση νερού. Αυτή η εφαρμογή υπήρχε κυρίως στην Ολλανδία όπου οι ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν για την άντληση νερού από τις πλημμυρισμένες περιοχές και την μεταφορά τους στη θάλασσα. Στην Ελλάδα οι ανεμόμυλοι άντλησης νερού (περίπου 6000) χρησιμοποιούνταν κυρίως στην Ανατολική Κρήτη. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα η ανακάλυψη των ατμοστρόβιλων άρχισε να αντικαθιστά τους ανεμόμυλους, παρολαυτά στην Αμερική το 1860, οι πολυπτέρυγοι ανεμόμυλοι για άντληση συνέχιζαν να κατασκευάζονται στο Σικάγο, το βιομηχανικό κέντρο παραγωγής τους. Το 1900, οι Δανοί παρήγαγαν ηλεκτρισμό από τον άνεμο. Το 1940 στο Βερμόντ (ΗΠΑ) κατασκευάστηκε μια δοκιμαστική ανεμογεννήτρια με δύο πτερύγια. Αλλά η αιολική ενέργεια δεν θεωρήθηκε σημαντική μέχρι τη δεκαετία του 70' όταν ο άνθρωπος συνειδητοποίησε το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη μας και προσπάθησε να ξανασχεδιάσει την ανεμογεννήτρια.

Ανεμολογική Μέτρηση

Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα ΠΧ χτίστηκε στην Αθήνα ένα αρχαίο Αστεροσκοπείο, ο "Πύργος των Ανέμων". Στις 8 πλευρές του, φέρει φιγούρες των οχτώ ανέμων που ο Αριστοτέλης διέκρινε τρεις αιώνες νωρίτερα.

Link: http://www.energotech.gr/ell/wind1.htm

Η Ευρώπη κυρίαρχη στη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Η αιολική τεχνολογία έχει κάνει τεράστια πρόοδο από τα πρωτότυπα πριν από 25 χρόνια!

Δύο δεκαετίες τεχνολογικών ερευνών είχαν σαν αποτέλεσμα οι σημερινές ανεμογεννήτριες να δρουν πολύ περισσότερο σαν συμβατικοί ενεργειακοί σταθμοί σε συνδιασμό με το ότι αποτελούντα από υπομονάδες γρήγορες στην εγκατάσταση.

Σήμερα μια μοντέρνα ανεμογεννήτρια ετησίως παράγει 180 φορές περισσότερο ηλεκτρισμό και λιγότερο από το μισό κόστος ανά κιλοβατώρα σε σχέση με 20 χρόνια πριν.

Ο τομέας της αιολική δύναμη περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας.

Η αποτελεσματική ρυθμιστική και η πολιτική στο πλαίσιο εργασίας έχει αναπτυχθεί και υλοποιηθεί σε πολλές χώρες και η Ευρώπη είναι η επικεφαλής στην αιολική τεχνολογία στον κόσμο!

Η Ευρώπη είναι η κυρίαρχη στη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ως μια καθαρή τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια Της περασμένης δεκαετίας η αιολική δύναμη αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη από όλες τις καινούργιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  • Το 1994 είχαν εγκατασταθεί 1,683 MW αιολικής ενέργεια στη Ευρώπη. Μέχρι το τέλος του 2005 εγκαταστάθηκαν 40,504 MW !
  • Ο ετήσιος μέσος όρος εγκατάστασης αυξήθηκε αθροιστικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (1995-2005) κατά 32 %.
  • Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν οι κυρίαρχες του κόσμου στην κατασκευή ανεμογεννητριών και των στοιχείων τους.
  • Εφτά από τις δέκα καλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες ανεμογεννητριών βασίζονται στην Ευρώπη. Ο απολογισμός του 2004 ήταν 82%της παγκόσμιας αγοράς ανεμογεννητριών.

ΠΗΓΗ: http://www.ewea.org

LINKS: http://no-fuel.org

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕ


Μια πρωτοποριακή υπηρεσία, που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην προώθηση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, είναι σε θέση να παράσχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΚΑΠΕ. Εξασφάλισε για την Ελλάδα το σύστημα LIDAR, ένα τεχνολογικό σύστημα αιχμής για τη μέτρηση της ταχύτητας του ανέμου σε μεγάλα ύψη.

Πρόκειται για ένα από τα 10 συστήματα που λειτουργούν παγκοσμίως και έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Η χρήση του επιλύει το πρόβλημα της εγκατάστασης ιστών σε δυσπρόσιτες περιοχές, με υψηλό κόστος και δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Το σύστημα LIDAR μετρά την ταχύτητα του αέρα, έως και 150μ από το έδαφος, εκπέμποντας καθ΄ ύψος μία δέσμη laser. Ενσωματώνει μονάδες υψηλής τεχνολογίας για την ανάλυση και επεξεργασία σήματος και έχει ειδικές προδιαγραφές για διαρκή και αδιάλειπτη λειτουργία σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Έχει ακόμα την δυνατότητα πλήρους αυτοματοποιημένης λειτουργίας και σύνδεσης με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το σύστημα LIDAR που απέκτησε το ΚΑΠΕ κατασκευάστηκε από την αγγλική εταιρεία κατασκευής αμυντικών συστημάτων Qinetiq και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης (πρόγραμμα «Ανάπτυξη Δημόσιων Ερευνητικών Φορέων – ΑΚΜΩΝ»).

ΠΗΓΗ: ΚΑΠΕ