Παρασκευή 27 Απριλίου 2007

Ενεργειακή πολιτική με σύνθημα «σώστε τον κόσμο από τη ζέστη»

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η αντιμετώπιση της πετρελαϊκής εξάρτησης της ηπείρου

Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να επιβραδύνει τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσω της νέας ενεργειακής πολιτικής την οποία προτείνει, με την ελπίδα μάλιστα ότι αυτή μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ακόμη και για μια νέα βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη. Το όραμα της Επιτροπής είναι η υλοποίηση μιας ενεργειακά αποδοτικής και χαμηλής σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οικονομίας, η οποία - όπως εκτιμά - θα περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου όταν με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται βέβαιη η αύξηση της θερμοκρασίας της ηπείρου κατά πέντε βαθμούς μέσα στον 21ο αιώνα, εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες Σαχάρας σε κάποιες περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, οι εκθέσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχουν στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ - δηλαδή την απεξάρτησή της από τις ενεργειακές εισαγωγές από χώρες όπως η Ρωσία - και την ανταγωνιστικότητα της εσωτερικής αγοράς, δηλαδή την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Εκτιμώντας ότι «η εποχή της ασφαλούς, φθηνής ενέργειας έχει παρέλθει για την Ευρώπη» ο κ. Μπαρόζο έδωσε το στίγμα δηλώνοντας ότι «απαιτείται μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στάση για την εξασφάλιση αειφόρου, ασφαλούς και ανταγωνιστικής ενέργειας».

Πηγή : tovima.dolnet.gr

Ενεργειακή επανάσταση

«Ενεργειακή επανάσταση» τιτλοφορείται η έκθεση της Greenpeace για την παγκόσμια στρατηγική στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατό να καλυφθεί το 50% έως το 2050 και παράλληλα να μειωθούν εξίσου οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό θα επιτευχθεί, επισημαίνεται στην έκθεση, με εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών - συνδυασμός που θα καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα το οποίο θα δημιουργηθεί από τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Το σενάριο της ενεργειακής επανάστασης περιγράφει ένα μονοπάτι ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο πρέπει:

1. Να τερματιστούν οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

2. Να υιοθετηθούν νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

3. Να δημιουργηθεί σαφές και ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές.

4. Να έχουμε εγγυημένη προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο για τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας.

5 .Να θεσπιστούν αυστηρές προδιαγραφές εξοικονόμησης για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, τα κτίρια και τα οχήματα.

Οι εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι ότι οι ετήσιες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν από περίπου 23 χιλιάδες εκατομμύρια τόνους, που είναι σήμερα, σε 11.500 εκατομμύρια το 2050.

Πιο αναλυτικά σε επίπεδο ατόμων (παγκοσμίως) οι ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές θα μειωθούν από τέσσερις τόνους
CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που είναι σήμερα σε 1,3 τόνους το 2050. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διεθνή υπηρεσία ενέργειας, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχθεί έως το 2050 στα 4.300 δισ. δολάρια από 1.130 δισ. που είναι σήμερα!

Πηγή : enet.gr (Ελευθεροτυπία)

Ελληνικός, ο πρώτος ηλιακός αντιδραστήρας υδρογόνου

Στόχος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 10 μεγαβάτ μέσα σε μια πενταετία

Το υδρογόνο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το «καύσιμο» του μέλλοντος. Κι αυτό γιατί έχει μεγάλη ενεργειακή δυνατότητα, χωρίς να δημιουργεί καυσαέρια. «Κάποια μέρα, το νερό θα αποτελεί καύσιμη ύλη», έγραφε τον 19ο αιώνα ο Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημα «Η μυστηριώδης νήσος».

Στην αυγή του 21ου αιώνα, η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα: ένα ελληνικό ερευνητικό εργαστήριο, μαζί με τους διεθνείς συνεργάτες του, παράγει υδρογόνο από ήλιο και νερό, για την ακρίβεια από υδρατμούς, με την βοήθεια ηλιακής ενέργειας. Τόσο απλό, τόσο δύσκολο. Πρόκειται για το πρόγραμμα HYDRO SOL, για το οποίο οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών της Θεσσαλονίκης τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο «Ντεκάρτ» για την έρευνα, που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα βραβεία «Ντεκάρτ» είναι τα σπουδαιότερα επιστημονικά βραβεία στο πλαίσιο της Ευρώπης - με μια δόση υπερβολής έχουν ονομαστεί «ευρωπαϊκά Νομπέλ». Η επιτυχία και η αναγνώριση της ελληνικής ομάδας είναι τεράστια, αν και είναι συνηθισμένη από διακρίσεις, καθώς είχε ήδη τιμηθεί στην Ιαπωνία και τη Γαλλία (και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο).

Πηγή : kathimerini.gr

Μαθητής προσπαθεί να παράγει ενέργεια από τα νερά των υπονόμων.

Σε ηλικία 13 ετών ο Sikandar Porter-Gill ενθουσιάστηκε με τις εναλλακτικές πηγές καυσίμων και θέλησε να δει αν μπορούσε να καταφέρει να δαμάσει τα βακτηρίδια που υπήρχαν στη λάσπη του ποταμού κοντά στο σπίτι του ώστε να παράγει ενέργεια. Η «λασπομπαταρία» του στέφθηκε με επιτυχία και τώρα, 2 χρόνια αργότερα ο Sikandar αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και πειραματίζεται με την μετατροπή αποβλήτων σε ενέργεια κατασκευάζοντας έναν φθηνότερο και ακριβέστερο μετατροπέα ηλεκτροχημικής ενέργειας. Ο μετατροπέας θα χρησιμοποιείται από επιστήμονες για να εγκλωβίσει την χημική αντίδραση που πραγματοποιείται όταν τα βακτηρίδια μεταβολίζουν την οργανική ύλη των αποβλήτων. Η διαδικασία αυτή παράγει μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ήθελα να βρω έναν οικονομικό τρόπο να κατασκευάσω το μετατροπέα και να τον κάνω να παράγει περισσότερη ενέργεια», είπε ο Sikandar. «Ο συνδυασμός του μετατροπέα και των αποβλήτων είναι τέλειος γιατί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια διαδικασία η οποία ήδη υπάρχει στη φύση».

Πηγή : washingtonpost.com

Link :

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/02/27/AR2007022701614.html


Στα «σκαριά» το πρώτο ελληνικό λεωφορείο υδρογόνου

Το πρώτο ελληνικό μικρο-λεωφορείο υδρογόνου αναμένεται να δημιουργήσει ειδική επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, η οποία παρέλαβε στις 28 Μαρτίου από το υπουργείο Μεταφορών ένα πετρελαιοκίνητο λεωφορείο της ΕΘΕΛ προκειμένου να το μετατρέψει σε όχημα φιλικό προς το περιβάλλον. Το λεωφορείο που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη μετατροπή θα έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και καυσαερίων και αναμένεται να εκτελέσει το πρώτο του «καθαρό» δρομολόγιο σε ένα χρόνο. «Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών πρωτοστατεί στην προσπάθεια για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη, ενισχύοντας πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΕΜΠ για την υλοποίηση του πρώτου ελληνικού λεωφορείου υδρογόνου», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης κατά την παράδοση του λεωφορείου της ΕΘΕΛ στο πλαίσιο της ημερίδας «Ενέργεια και Μεταφορές».

Το μικρο-λεωφορείο υδρογόνου θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αθήνας πιλοτικά για ένα χρόνο, διάστημα κατά το οποίο η ερευνητική ομάδα θα αναλάβει την υποστήριξη και παρακολούθηση της οδικής του συμπεριφοράς. Ο στόλος της ΕΘΕΛ αυτή η στιγμή περιλαμβάνει 283 νέα λεωφορεία diesel Euro III, 416 λεωφορεία φυσικού αερίου (CNG) ενώ προγραμματίζεται και η προμήθεια 520 νέων λεωφορείων τεχνολογίας EuroIV/EuroV.

Πηγή : kathimerini.gr

Link : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_612024_29/03/2007_221163

Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

Γνωρίζετε ότι …

· Το φωτοβολταϊκό φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1839 και χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς σκοπούς στα τέλη της δεκαετίας του '50 σε διαστημικές εφαρμογές.

· Όλα τα φωτοβολταϊκά μοιράζονται τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • μηδενική ρύπανση
  • αθόρυβη λειτουργία
  • αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
  • απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
  • δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες
  • ελάχιστη συντήρηση

· Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δομικά υλικά παρέχοντας τη δυνατότητα για καινοτόμους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς, καθώς διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών, σχημάτων και μπορούν να παρέχουν ευελιξία και πλαστικότητα στη φόρμα, ενώ δίνουν και δυνατότητα διαφορικής διαπερατότητας του φωτός ανάλογα με τις ανάγκες του σχεδιασμού.



Links:

http://www.cres.gr/kape/energeia_politis/energeia_politis_photovol.htm

http://www.helapco.gr/pages/greek/faq.htm#faq4

Επενδύστε τώρα στα φωτοβολταϊκά!

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ψηφίστηκε στις 6-6-2006 (N. 3468/2006), κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, θα ενισχύεται με 0,40-0,50 ευρώ. Η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει για δέκα (10) έτη και μπορεί να παρατείνεται για δέκα (10), επιπλέον, έτη, μονομερώς, με έγγραφη δήλωση του παραγωγού. Η τιμή αυτή αναπροσαρμόζεται κάθε έτος με βάση τις μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ή το 80% του πληθωρισμού. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, όχι μόνο θα κάνετε απόσβεση του φωτοβολταϊκού σας συστήματος, αλλά θα έχετε και κέρδος, ως επιβράβευση της επιλογής σας να αξιοποιήσετε μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.

Συμφέρει η ηλιακή ενέργεια;

Ναι, στις περιπτώσεις εκείνες όπου παρέχονται κίνητρα και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική στήριξης της ηλιακής τεχνολογίας. Όταν, για παράδειγμα, παρέχεται ενισχυμένη τιμή της πωλούμενης ηλιακής κιλοβατώρας (όπως ισχύει πλέον και στη χώρα μας), τότε, ο καταναλωτής όχι μόνο κάνει απόσβεση της επένδυσης αλλά έχει και ένα λογικό κέρδος από την παραγωγή και τροφοδοσία πράσινης ενέργειας στο δίκτυο. Στις περιπτώσεις πάλι των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εφαρμογές εκτός δικτύου, η ανταγωνιστική τεχνολογία είναι οι πανάκριβες στη λειτουργία τους, θορυβώδεις και ρυπογόνες ηλεκτρογεννήτριες, οπότε τα φωτοβολταϊκά είναι μια συμφέρουσα εναλλακτική λύση.

Τα κριτήρια όμως δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά. Στην καθημερινή μας ζωή κάνουμε επιλογές που δεν υπολογίζουν ούτε το κόστος ούτε το χρόνο απόσβεσης. Όταν επιλέγουμε π.χ. ένα ακριβό καναπέ σε σχέση με ένα φθηνότερο που δεν ικανοποιεί το γούστο μας, προφανώς το κριτήριο είναι αισθητικό και όχι οικονομικό.

Τα φωτοβολταϊκά, όπως και όλα σχεδόν τα προϊόντα, πέρα από ενεργειακές υπηρεσίες, προσφέρουν και μία "προστιθέμενη αξία", η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν όταν υπολογίζουμε το κόστος τους. Όταν ξεκίνησε, για παράδειγμα, η αγορά της κινητής τηλεφωνίας, η τηλεφωνική μονάδα κόστιζε 30-40 φορές περισσότερο από την αντίστοιχη της σταθερής τηλεφωνίας, το δε κόστος κτήσης των κινητών ήταν σχεδόν απαγορευτικό για το μέσο καταναλωτή. Κι όμως, σε λιγότερο από μια δεκαετία, τα κινητά τηλέφωνα κατέκτησαν τις διεθνείς αγορές, ακόμη και εκείνες που θα χαρακτηρίζαμε μη αναπτυγμένες. Ακόμη και σήμερα η τιμή της μονάδας της κινητής τηλεφωνίας είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης σταθερής. Κι όμως οι καταναλωτές πληρώνουν πρόθυμα αυτό το επιπλέον κόστος. Γιατί; Μα γιατί τα κινητά προσφέρουν ευελιξία και υπηρεσίες που δεν έχει η σταθερή τηλεφωνία. Αυτή η προστιθέμενη αξία της κινητής τηλεφωνίας, δικαιολογεί το υψηλό κόστος της και βοήθησε την ταχεία ανάπτυξή της.

Αντίστοιχη και ίσως πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση των εμφιαλωμένων νερών. Ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού κοστίζει στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 1.350 φορές περισσότερο από ένα λίτρο νερού βρύσης! Κι όμως, η αγορά των εμφιαλωμένων νερών αυξάνεται συν τω χρόνω. Γιατί; Όχι γιατί το εμφιαλωμένο νερό υπερτερεί σε ποιότητα από το νερό της βρύσης. Τις περισσότερες φορές, η ποιότητα είναι ίδια. Είναι γιατί το εμφιαλωμένο νερό παρέχει μια (καλώς ή κακώς εννοούμενη) προστιθέμενη αξία που κάνει τους καταναλωτές πρόθυμους να ξοδέψουν τεράστια συγκριτικά ποσά για την κτήση του.

Την προστιθέμενη αξία των προϊόντων την αναζητά και την εκτιμά σχεδόν πάντα ο καταναλωτής. Επιλέγουμε ένα ακριβό καναπέ ή ένα ακριβό αυτοκίνητο σε σχέση με ένα φθηνότερο που κάνει πρακτικά την ίδια δουλειά, γιατί μας αρέσει περισσότερο, γιατί μας παρέχει περισσότερη ασφάλεια ή κύρος, γιατί απλά έχει για μας μια προστιθέμενη αξία. Και όχι μόνο πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα το υπερβάλλον κόστος, αλλά ουδέποτε αναρωτιόμαστε αν και πότε κάνουμε απόσβεση της επένδυσής μας.

Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά. Έτσι δεν είναι;


Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια;

Για να καλύψετε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον. Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο "αέριο του θερμοκηπίου" που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον.

Διεθνής Αγορά

Η αγορά των Φ/Β στην Ευρώπη είναι σημαντική κυρίως στις χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, το αρχικό Εθνικό Πρόγραμμα των 1.000 Φ/Β Στεγών (1990) και μετέπειτα των 100.000 Φ/Β Στεγών (1999) σε συνδυασμό με επιδότηση της παραγόμενης ηλιακής kWh, δημιούργησαν ιδιαίτερη ανάπτυξη τόσο στις εφαρμογές όσο και στη βιομηχανία. Το συνολικό μέγεθος της Ευρωπαϊκής αγοράς στο τέλος του έτους 2003 ήταν περίπου 561MWp, από τα οποία το 71%, δηλαδή 398MWp, είχαν εγκατασταθεί στη Γερμανία.

Από την ανάλυση των παραπάνω μεγεθών της Ευρωπαϊκής αγοράς, προκύπτει ότι δημιουργήθηκαν 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας (πολλές από τις οποίες είναι υψηλής τεχνολογίας απασχόληση), ο ετήσιος κύκλος εργασιών ήταν €1 δις, τη διετία 2002–2003 καταγράφηκε αύξηση της αγοράς κατά 33% και έγιναν νέες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Σήμερα, η μεγαλύτερη αγορά Φ/Β στον κόσμο είναι αυτή της Ιαπωνίας. Το έτος 2003, οι Ιαπωνικές εταιρείες Φ/Β γεννητριών παρήγαγαν περίπου 400MWp, από τα οποία τα 250MWp εγκαταστάθηκαν στη χώρα και τα υπόλοιπα εξήχθησαν, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Καθώς το κόστος των Φ/Β συστημάτων συνεχίζει να μειώνεται, όλο και περισσότερες Φ/Β εφαρμογές γίνονται οικονομικά ανταγωνιστικές, σε σύγκριση με παραγωγή ενέργειας από συμβατικές μορφές. Πα­ράλληλα, η αυξανόμενη ευαισθησία της κοινής γνώμης, λόγω των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής και χρήσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα των Φ/Β συστημάτων, έχει σαν αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν μια από τις περισσότερα υποσχόμενες ενεργειακές τεχνολογίες.

Όπως έχει προκύψει από τη διεθνή εμπειρία, το μεγάλο μερίδιο της αγοράς των Φ/Β συστημάτων στις αναπτυγμένες χώρες βρίσκεται σε αστικά κέντρα, σε εγκαταστάσεις όπως κτίρια, συμπλέγματα οικιών, δημόσια κτίρια, εξωτερικοί χώροι κλπ.

Links:


http://www.cres.gr/kape/energeia_politis/energeia_politis_photovol_agora.htm

“Από πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια η ΔΕΗ έγινε καταϊδρωμένη ουραγός!”


Πρώτη στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, εγκατέστησε αιολικό πάρκο το 1982 στην Κύθνο αλλά μετά το 1994 έπεσε σε βαθύ λήθαργο. Μέχρι τότε διέθετε το 87% του παραγόμενου ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα και σήμερα βρίσκεται στο 8% με τον ιδιωτικό τομέα να κατέχει το 92%.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιπουρίδης περιγράφει πώς η ΔΕΗ εγκατέλειψε ουσιαστικά την προσπάθεια για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας . «Η ΔΕΗ άνοιξε τον δρόμο και μετά αποχώρησε, υπέρ των ιδιωτών».

Το 1994 απελευθερώθηκε η παραγωγή ενέργειας και σήμερα από τις 747 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε όλη τη χώρα μόλις οι 130 ανήκουν στη ΔΕΗ, ενώ από την ονομαστική ισχύ των 661 Μεγαβάτ που παράγουν στη ΔΕΗ αντιστοιχούν μόλις τα 40.

Χρησιμότητα της αιολικής ενέργειας


Η αιολική ενέργεια είναι ανανεώσιμη - ανεξάντλητη, αφού ο ήλιος πάντα θα φροντίζει να υπάρχουν θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών της γης, ώστε να προκαλούνται οι άνεμοι αλλά και καθαρή, «φιλική» προς το περιβάλλον αφού η μετατροπή της σε ηλεκτρική δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Η συστηματική εκμετάλλευση του πολύ αξιόλογου αιολικού δυναμικού της χώρας μας θα συμβάλει:

-Στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας με ταυτόχρονη εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων συμβατικών καυσίμων, γεγονός που συνεπάγεται συναλλαγματικά οφέλη.

- Σε σημαντικό περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αφού έχει υπολογιστεί ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού μιας μόνο ανεμογεννήτριας ισχύος 550 KW σε ένα χρόνο, υποκαθιστά την ενέργεια που παράγεται από την καύση 2.700 βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή αποτροπή της εκπομπής 735 περίπου τόνων CO2 ετησίως καθώς και 2 τόνων άλλων ρύπων.

-Στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, αφού εκτιμάται ότι για κάθε νέο Μεγαβάτ αιολικής ενέργειας δημιουργούνται 14 νέες θέσεις εργασίας.

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε έντεκα περιοχές


Σύμφωνα με τα στοιχεία της
PAE από τις 2.482 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για άδεια παραγωγής ενέργειας από AΠE, συνολικής ισχύος 32.019,4 MW έχουν μέχρι σήμερα λάβει άδεια παραγωγής 792 αιτήσεις για συνολική ισχύ 6.698,2307 MW, ενώ έχουν υλοποιηθεί και λειτουργούν μόλις 203 έργα, ισχύος 749,3766 MW. Tα νούμερα, ειδικά των αιτήσεων για άδεια παραγωγής, μπορεί να φαντάζουν εξωπραγματικά και αδύνατον να πραγματοποιηθούν -αρκεί να υπολογιστεί ότι η ΔEH στο διασυνδεδεμένο σύστημα διαθέτει λίγο πάνω από 11.000 MW- όμως και τα 749 MW ανανεώσιμων που λειτουργούν είναι εξαιρετικά λίγα για μία χώρα με σημαντικό αιολικό και ηλιακό δυναμικό, που έχει δεσμευτεί μάλιστα στην E.E. ότι ως το 2010 το 20,1% της ηλεκτροπαραγωγής της, δηλαδή πάνω από 2.000 MW, θα παράγονται από ανανεώσιμα. Aυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, που προσπαθεί να κερδίσει με ένα πλέγμα κινήτρων, επιδοτήσεων και χωροταξικών μέτρων, που ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και πολύ μεγάλων ξένων ομίλων.

Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα


Στην όγδοη θέση, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς την χρήση αιολικής ενέργειας. Προηγούνται κατά σειρά οι: Γερμανία, Ισπανία, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία. Το ποσοστό χρήσης αιολικής ενέργειας στην Ε.Ε. κυμαίνεται στο 5% έναντι 58% θερμοηλεκτρική, 19% πυρηνική και 18% υδροηλεκτρική. Η πολιτική της ένωσης για την περίοδο 2007-2013 προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της παραγωγής ενέργειας από αιολικά συστήματα καθώς είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας (η οποία μπορεί να προσφέρει ικανή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας).

Νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας


Η Ελλάδα, παράλληλα με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέγραψε το Πρωτόκολλο του Κιότο στη Σύμβαση-πλαίσιο των Η.Ε. για τις κλιματικές αλλαγές, τον Απρίλιο του 1998. Το Πρωτόκολλο στοχεύει σε συνολική μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 5% την πενταετία 2008-2012 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος αυτός αναφέρεται σε έξι αέρια (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου, υδροφθοράνθρακες, πλήρως φθοριομένοι υδρογονάνθρακες και εξαφθοριούχο θείο). Όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. κύρωσαν το Πρωτόκολλο τον Μάιο του 2002 και σύμφωνα με αυτό έχουν υποχρέωση μείωσης των εκπομπών κατά 8% κατά τη περίοδο 2008-2012 σε σύγκριση με τις εκπομπές του έτους βάσης (1990). Η Ελλάδα σύμφωνα με την απόφαση αυτή, δεσμεύεται να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών της στο +25% για το διάστημα 2008-2012, προκειμένου να συνεισφέρει στο κοινό στόχο της Ε.Ε. για 8% μείωση των εκπομπών της για το αυτό διάστημα.

Τι είναι η αιολική ενέργεια;


Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας
. Οι μηχανές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο αυτό, ονομάζονται ανεμογεννήτριες (Α / Γ).Οι χώροι / συγκροτήματα (στην ύπαιθρο), όπου είναι εγκατεστημένες περισσότερες από μια ανεμογεννήτριες - μηχανές που μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική -και συστήματα μεταφοράς ενέργειας ονομάζονται αιολικά πάρκα. Η εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων γίνεται με σκοπό την εκμετάλλευση του ανέμου στα πλαίσια της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως η αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, βιομάζα κλπ.