Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Αποδοτικότερο βιοκαύσιμο παράγεται από σάκχαρα φρούτων


Λονδίνο



Αμερικανοί χημικοί πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο στα βιοκαύσιμα, μετατρέποντας τη φρουκτόζη των φρούτων σε ένα υγρό καύσιμο που δίνει 40% περισσότερη ενέγεια από ό,τι η αιθανόλη.

«Υπάρχουν ακόμα μερικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούμε να παράξουμε υγρό καύσιμο κίνησης από βιομάζα το οποίο έχει παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα με το πετρέλαιο» δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Ντούμεσικ, μηχανικός καυσίμων στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Η έρευνά του παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature.

Το μόνο βιοκαύσιμο για οχήματα που παράγεται σήμερα σε μεγάλες ποσότητες είναι η αιθανόλη (οινόπνευμα), η οποία συνήθως προέρχεται από βιομάζα καλαμποκιού ή σακχαρότευτλου. Η κυτταρίνη και το άμυλο της βιομάζας διασπώνεται με ένζυμα σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε αιθανόλη μέσω ζύμωσης από έναν ζωντανό σακχαρομύκητα.

Το πρόβλημα είναι ότι η αιθανόλη περιέχει αρκετά άτομα οξυγόνου, τα οποία μειώνουν την ενεργειακή πυκνότητα, αυξάνουν την πτητικότητα και επιτρέπουν την απορρόφηση νερού από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Η ομάδα του Δρ Ντούμεσικ ξεπέρασε τα προβλήματα αυτά μετατρέποντας τη φρουκτόζη σε 2,5-διμεθυλφουράνιο (DMF), το οποίο όγκο προς όγκο προσφέρει 40% περισσότερη ενέργεια από τη μεθανόλη. Είναι επίσης σταθερό και αδιάλυτο στο νερό.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαδικασία περιλαμβάνει τη μετατροπή της κυτταρίνης και του αμύλου σε φρουκτόζη και τελικά σε DMF με τη βοήθεια καταλυτών και διαλυτών.

Η μέθοδος θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος βιομάζας.

Τα βιοκαύσιμα θεωρούνται γενικά πιο καθαρά από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, παρόλο που κι αυτά απελευθερώνουν κατά την καύση τους διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου. Η διαφορά είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα από το πετρέλαιο παραμένει στην ατμόσφαιρα, ενώ το διοξείδιο των βιοκαυσίμων απορροφάται εκ νέου από τα φυτά στις καλλιέργειες βιοκαυσίμων.

Πάντως η προώθηση των βιοκαυσίμων συναντά αντιδράσεις, καθώς η στροφή των αγροτών στη νέα αγορά έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο τιμών για ορισμένα είδη τροφίμων.

Πηγή : news.in.gr

Η Google προσπαθεί να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Μάουντεν Βιού, Καλιφόρνια

O γίγαντας του Διαδικτύου Google ανακοίνωσε ότι θα μειώσει ή θα αντισταθμίσει όλη την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που της αναλογεί, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εταιρεία επενδύει σε τεχνολογίες ενεργειακές αποδοτικότητας, σε ανανεώσιμες πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το ποσοστό των εκπομπών που δεν μπορεί να μειωθεί άμεσα θα αντισταθμιστεί με επενδύσεις σε «πράσινα» προγράμματα.

Συγκεκριμένα, η Google θα αντισταθμίσει μέρος των εκπομπών της επενδύοντας σε πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης του μεθανίου από απόβλητα εκτροφείων στο Μεξικό και τη Βραζιλία.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο επενδύοντας σε καθαρές τεχνολογίες ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες (αγορά άνθρακα). Οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο, ωστόσο ορισμένες αμερικανικές εταιρείες αποφάσισαν να λάβουν αντισταθμσιτικά μέτρα σε εθελοντική βάση.

Μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι η News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ και η Yahoo.

Πηγή : news.in.gr

"Περιθώριο 15 ετών" για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής βλέπουν Η.Π.Α. - Ε.Ε.

Βερολίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζονται την άποψη ότι οι πολιτικοί έχουν περιθώριο 15 ετών για να υιοθετήσουν μέτρα που θα αποτρέψουν μια κλιματική καταστροφή, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8).

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο Βάλτερ Στάινμαϊερ επισημαίνει ότι «δεν απέχουμε σε ό,τι αφορά τη θεμελιώδη ανάλυση» βασιζόμενος στα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις και Αμερικανούς γερουσιαστές.

Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, «η πολιτική διαθέτει το πολύ δεκαπέντε χρόνια για να διασφαλίσει μέσω των κατάλληλων μέτρων ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν θα μετατραπούν σε καταστροφή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η διαφωνία που υπάρχει δεν αφορά στη θέσπιση ορίων, αλλά τη φιλοσοφία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις κλιματικές αλλαγές με την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Εμείς λέμε: βεβαίως και έχουμε ανάγκη των νέων αυτών τεχνολογιών και πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους οικονομικούς πόρους και δημιουργικότητα σε αυτές τις ενεργειακές τεχνολογίες. Αλλά λέμε επίσης ότι αυτό δεν αρκεί, εάν δεν υιοθετήσουμε στην επόμενη φάση και περιοριστικά μέτρα».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ομάδα των Οκτώ να καταλήξει στο Χαϊλίγκενταμ την επόμενη εβδομάδα σε φιλόδοξες συμφωνίες και υπογραμμίζει ότι η διατλαντική σχέση αποτελεί βασικό άξονα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν αρνείται ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά θεωρεί χρέος του «τη διατήρηση ενός διαλόγου, που θα διασφαλίσει ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε αποτελεσματικά τις διαφορές που μπορούν να επιλυθούν».

Πηγή : news.in.gr

Link : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=806791

Εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες ίσως φέρουν οι κλιματολογικές αλλαγές


Αμβούργο

Οι αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια περισσότερα από 200 εκατομμύρια ανθρώπους θα εξαναγκάσουν να αλλάξουν τόπο κατοικίας ανακοίνωσε την Τρίτη η οικολογική οργάνωση Greenpeace επικαλούμενη μελέτη Γερμανού καθηγητή.

Ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων φτάνει ήδη τα 20 εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Προβλήματα όπως η λειψυδρία ή η επέκταση των ερήμων απειλούν τα καλλιεργούμενα εδάφη και επιβαρύνουν τη ζωή των ανθρώπων αυτών. Σταδιακά, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και γίνουν πρόσφυγες

Η Greenpeace φέρνει σαν παράδειγμα τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού που απειλούνται με καταβύθιση αν ανυψωθεί η στάθμη της θάλασσας. Επίσης, περιοχές της Αφρικής που βρίσκονται πλησίον της Σαχάρας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερήμους.

Η οργάνωση επισημαίνει ακόμη ότι οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές αυτές είναι απροστάτευτοι. Ταυτόχρονα, συνεχίζει η Greenpeace, τα κράτη της Δύσης που ευθύνονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα λαμβάνουν μέτρα που περιορίζουν την μεταναστευτική ροή.

Πηγή : news.in.gr

Link : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=810935&lngDtrID=252