Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Ποιος είναι πιο πράσινος;

Το SouthPark αφιέρωσε πρόσφατα ένα ολόκληρο επεισόδιο στην υπεροψία των οδηγών υβριδικών αυτοκινήτων και των πολιτών του San Francisco γενικότερα. Η Google και η Yahoo φαίνεται να συναγωνίζονται για το ποιος είναι πιο πράσινος. Έτσι, η Google, επενδύει μεγάλα χρηματικά ποσά στην ηλιακή τεχνολογία, αναφέροντας ότι θα τροφοδοτεί πλήρως τα τεράστια κέντρα δεδομένων της μόνο με ηλιακή ενέργεια. Επίσης, εγκαθιστά 1.6 megawatt ηλιακών φωτοβολταϊκών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στο Mountain View.

Τα στοιχεία αυτά θα καλύψουν τις στέγες των κτιρίων και η Google λέει ότι είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών στοιχείων που έχει γίνει ποτέ για τα δεδομένα μιας αμερικάνικης επιχείρησης.
Η Yahoo, για να μην μείνει πίσω, προσπαθεί και αυτή να γίνει πράσινη. Νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, ο συνιδρυτής David Filo δεσμεύτηκε ότι η Yahoo θα ανεξαρτητοποιηθεί από τον άνθρακα. Σήμερα η Yahoo πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα φέρνοντας τον ηθοποιό Matt Dillon για βοήθεια. Η Yahoo και ο Dillon θα ανακοινώσουν την έναρξη του διαγωνισμού «Η πιο πράσινη πόλη της Αμερικής»!

Πηγή – περισσότερα:
http://www.techcrunch.com/2007/05/14...e-environment/

Η Μεγάλη Βρετανία στοχεύει σε ριζικές αλλαγές για τη χρήση ενέργειας

Η Μεγάλη Βρετανία θα καθορίσει την προσεχή εβδομάδα τα σχέδια της για μια σημαντική πολιτική για την εξασφάλιση των αποθεμάτων ενέργειας και την καταπολέμηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, προτείνοντας την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας καθώς επίσης και την ανάθεση ρόλων ζωτικής σημασίας σε επιχειρήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση θα υποσχεθεί να καθυστερήσει σημαντικά έργα υποδομής όπως δρόμους, αερολιμένες και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και να προωθήσει ένα συνδυασμό χαμηλών τεχνολογιών άνθρακα και πηγών ενέργειας.

"Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να γίνουμε υπερβολικά εξαρτημένοι σε όλο και περισσότερο εισαγόμενο πετρέλαιο και αέριο," δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Alastair Darling.

"Πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να είναι μέρος του ενεργειακού συνδυασμού μαζί με περισσότερες ανανεώσιμες ενέργειες, τοπικές ενέργειές και άνθρακα."

Παρόλα αυτά οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται πως οι προγραμματιζόμενες αλλαγές στο νόμου θα δημιουργήσουν τον σοβαρά προβλήματα. Απορρίπτουν επίσης την πυρηνική ενέργεια λόγω του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων και των τοξικών αποβλήτων.

Ο Darling θα παρουσιάσει τη ερχόμενη Τετάρτη στο κοινοβούλιο την αναφορά του, η οποία καθορίζει τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά με μεγάλα προγράμματα όπως μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας καθώς και μικρότερα όπως μέτρα καλύτερης αποδοτικότητας της ενέργειας.

Πηγή : reuters.com

Αλουμίνιο και νερό για τη παρασκευή καθαρού υδρογόνου

Η ανάπτυξη των fuel cells από πολυμερείς ηλεκτρολύτες (PEFCs), τα οποία λειτουργούν με υδρογόνο, εξερευνείται συνεχώς με σκοπό την επίτευξη βελτιώσεων στην παραγωγή fuel cells.

Ένα ζήτημα είναι η φτωχή αποδοτικότητα αποθήκευσης του υδρογόνου, το οποίο έχει αέρια μορφή σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν αποθηκευτεί σε μια δεξαμενή υψηλής πίεσης, τότε η χωρητικότητα της δεξαμενής πρέπει να αυξηθεί.

Εάν αποθηκευτεί σε ένα κράμα που έχει την ιδιότητα να απορροφά υδρογόνο, το βάρος της δεξαμενής αυξάνεται.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2006 οι Hitachi Maxell Ltd., NTT DoCoMo Inc. και άλλες επιχειρήσεις έχουν παρουσιάσει fuel cells που λειτουργούν με υδρογόνο το οποίο παράγεται από τη μίξη μεταλλικής σκόνης και νερού.

Η NTT DoCoMo δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το μέταλλο που χρησιμοποιεί για να παράγει υδρογόνο, αλλά η Hitachi Maxell αποκάλυψε πως χρησιμοποιεί σκόνη αλουμινίου.

Η μέθοδος παραγωγής υδρογόνου που χρησιμοποιείται από τη Hitachi Maxell είναι στην πραγματικότητα μέρος της έρευνας του Masao Watanabe, ο οποίος είναι καθηγητής στο Muroran Institute of Technology.

Πηγές : Nikkei Electronics Asia, fuelcellsworks.com

Το Αμερικάνικο τμήμα ενέργειας απονέμει $11,2 εκατομμύρια για την έρευνα υδρογόνου

Το Αμερικάνικο τμήμα ενέργειας (Department of Energy - DOE) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την απονομή 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων ως βραβείο για την έρευνα που είχε ως σκοπό την υπερπήδηση των επιστημονικών εμποδίων που συνδέονται με την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση του υδρογόνου.

"Αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τη μετασχηματιστική επιστημονική έρευνα αντιμετωπίζοντας σημαντικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία υδρογόνου όπως την αποθήκευση υδρογόνου, ουσιαστική για τη μεταφορά καθώς επίσης και τους καταλύτες για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση του υδρογόνου " δήλωσε ο αμερικανός Υφυπουργός Ενέργειας Dr. Raymond L. Orbach.

Το γραφείο επιστήμης του DOE επέλεξε 13 προγράμματα που θα εστιάσουν στη θεμελιώδη επιστήμη υπέρ των τεχνολογιών υδρογόνου. Πανεπιστήμια και εθνικά εργαστήρια σε 10 πολιτείες καθώς και στη Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσουν την έρευνα.

Τα προγράμματα είναι μέρος ενός τμήμα-ευρέος, περιεκτικού, ισορροπημένου χαρτοφυλακίου της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, της ανάπτυξης τεχνολογίας και των προγραμμάτων επίδειξης που στοχεύουν να προωθήσουν σημαντικά την Πρωτοβουλία Καυσίμων Υδρογόνου του αμερικανού Προέδρου Bush. Η DOE επέλεξε τα νέα προγράμματα κατόπιν διαγωνισμού και προγραμματίζει να χρηματοδοτήσει επιπλέον προγράμματα μέσα στο οικονομικό έτος 2008.

Πηγή : fuelcellsworks.com

Conference: Boosting Solar Electricity in Portugal

31 Μαΐου, 2007
Conference: Boosting Solar Electricity in Portugal
Lisbon, Portugal

Αυτό το συνέδριο θα διαρκέσει μία ημέρα και πρόκειται να σκιαγραφήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές τις αγοράς φωτοβολταϊκών στην Πορτογαλία.

Πηγή : Photon Magazine

Northsun 2007: 11th International Conference on Solar Energy in High Latitudes

30 Μαΐου – 1 Ιουλίου 2007
Northsun 2007: 11th International Conference on Solar Energy in High Latitudes
Riga, Latvia

Τα συνέδρια NorthSun ξεκίνησαν το 1984 στην Σκωτία με κύριο στόχο την ανάδειξη της έρευνας – αιχμής όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια και της εφαρμογές της. Το φετινό συνέδριο θα καλύψει όλες τις πτυχές της ηλιακής τεχνολογίας και στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο.

Πηγή : Photon Magazine

EMRS 2007 SPRING MEETING

28 Μαϊου – 1 Ιουλίου 2007

EMRS 2007 SPRING MEETING
Palais des Congrès, Strasbourg, France

Το συμπόσιο “Advanced Materials and concepts for Photovoltaics” (AMPS) στοχεύει να προσελκύσει επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη οργανικών, ανόργανων ή σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται στις φωτοβολταϊκές τεχνολογίες. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε διάστημα 5 ημερών και θα περιλαμβάνουν ομιλίες από πρωτοπόρους ερευνητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας υλικών για φωτοβολταϊκά συστήματα. Επίσης θα περιλαμβάνονται posters που θα προκύψουν από το ανοιχτό κάλεσμα για δημοσιεύσεις. Ειδικό βάρος θα δοθεί στις παρουσιάσεις νέων επιστημόνων που παρουσιάζουν πρωτοπόρα επιτεύγματα.

Πηγή : European Photovoltaic Industry Association

Η Ινδική Moser Baer κάνει πλάνα για άνοιγμα στην αγορά των φωτοβολταϊκών

Μία θυγατρική της Moser Baer India Ltd, εταιρίας κατασκευής CD και DVD, ανακοίνωσε το 2005 σχέδια για ξεκίνημα κατασκευής μονάδων φωτοβολταϊκών τεχνολογίας c-Si . Τον Μάιο του 2007 προσθέτει τον στόχο για άνοιγμα στις μονάδες τεχνολογίας a-Si thin-film.

Πηγή : Photon Magazine

Link : http://www.photon-magazine.com/news_archiv/listing.aspx?cat=News_PI&pub=4&sub=asia-pacific

Εταιρία φωτοβολταϊκών συνεργάζεται με κατασκευαστική μερών αυτοκινήτου

Η εταιρία παραγωγής φωτοβολταϊκών Systaic AG και η εταιρία κατασκευής τμημάτων αυτοκινήτων Webasto AG συνεργάζονται για την κατασκευή ενός καινούργιου εργοστασίου στο Landsberg της νότιας Γερμανίας, με σκοπό την παραγωγή και διανομή φωτοβολταϊκών μονάδων, οι οποίες θα παίζουν τον ρόλο της οροφής αυτοκινήτων.

Πηγή : Photon Magazine

Link : http://www.photon-magazine.com/news_archiv/listing.aspx?cat=News_PI&pub=4&sub=europe

Η πρώτη Ισπανική εταιρία thin-film φωτοβολταϊκών σχεδιάζει ξεκίνημα παραγωγής το 2008

Μάιος 2007 : Στην περιοχή της Galicia, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Ισπανίας, βρίσκεται το σχεδόν έτοιμο εργοστάσιο της νεοϊδρυθείσας εταιρίας T-Solar Global S.A. Η εταιρία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή φωτοβολταϊκών μονάδων σιλικόνης στα μέσα του 2008. Πρόκειται για την πρώτη Ισπανική εταιρία παραγωγής thin-film φωτοβολταϊκών.

Πηγή : Photon Magazine

Link : http://www.photon-magazine.com/

Οι διεθνείς αγορές αιολικής ενέργειας

Οι διεθνείς αγορές αιολικής ενέργειας αναμένουν να αυξηθούν κατά μέσο όρο 19% το χρόνο μέχρι το 2010, σύμφωνα με την πιό πρόσφατη έκθεση GWEC.

Μιλάνο / Βρυξέλλες, 11 Μαΐου 2007. Μια νέα έκθεση που ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) προβλέπει ότι παρά τις προσωρινές δυσκολίες ανεφοδιασμού, οι διεθνείς αγορές αιολικής ενέργειας θέτουν ως στόχο να συνεχίσουν την εντυπωσιακή αύξηση τους.

Το 2006, η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 25% συνολικά, παράγοντας νέο παραγωγικό εξοπλισμό αξίας €18 δισεκατομμυρίων (US$23 δισεκατομμύρια),αυξάνοντας τη παγκόσμια δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας περισσότερο από 74GW.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα η κυρίαρχη στην αγορά της αιολικής ενέργειας με πάνω από 48GW της εγκατεστημένης ικανότητας, άλλοι ήπειροι όπως η Βόρεια Αμερική και η Ασία αναπτύσσονται με τεράστιο ρυθμό.

ΠΗΓΗ:Global Wind Energy Council

Η Κροατία επενδύει στην αιολική ενέργεια

Η Κροατία εξερευνά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης στις επιστημονικές ειδήσεις: ειδικοί από 40 χώρες συνεδριάζουν στην Ιστανμπούλ για να συζητήσουν την επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η πρώτη τουρμπίνα παραγωγής αιολικής ενέργειας θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στον Κροατικό Νομό Σπλιτ-Δαλματία, επιτρέποντας την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές. Εντάσσεται σε ευρύτερη πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί στην κατασκευή πάρκου αιολικής ενέργειας στο Σπλιτ. Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από αυτό το συγκρότημα αναμένεται να καλύψει την ετήσια κατανάλωση περίπου 8.000 νοικοκυριών στην περιοχή.

ΠΗΓΗ:Southeast European Tim

Αμερικανική επέλαση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας

ΟΙ ΗΠΑ ηγούνται παγκοσμίως στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών τα τελευταία δύο χρόνια, αν και υστερεί έναντι της Γερμανίας και της Ισπανίας την παραγωγή ηλεκτρικού από αιολικές γεννήτριες. Η νέα έμφαση που αποδίδουν οι ΗΠΑ στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας προσελκύει εταιρίες με μακρά εμπειρία στο χώρο, από τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Δύο συμφωνίες, που υπογράφηκαν μέσα στο Μάρτιο αποκαλύπτουν την ένταση του ανταγωνισμού: Η πορτογαλική EDP Energias συμφώνησε πρόσφατα στην εξαγορά της αμερικανικής Horizon Wind από την επενδυτική Goldman Sachs. Την ίδια ώρα, η δανέζικη Vestas Wind Systems, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροστροβίλων στον κόσμο, ανακοίνωνε την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής πτερυγίων στο Κολοράντο, κόστους 60 εκατ. δολαρίων.

Φοροελαφρύνσεις

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας σπεύδουν σήμερα να εκμεταλλευθούν τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, για την παραγωγή ηλεκτρικού από ανανεώσιμες πηγές.

Οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν σήμερα το 1% των ενεργειακών τους αναγκών από αιολικές γεννήτριες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία είναι 20% και στην Ισπανία, 9%. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει στις ΗΠΑ στο 5%, μέχρι το 2010. Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 4,5%, μέχρι το 2020.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ενδιαφέροντα videos!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=ZQPQkhDE8eY&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=e2zCq_Si0SI&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=klFoqqgLHCA&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=MZhHCyuEEDk&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QmqpGZv0YT4&mode=related&search

http://www.youtube.com/watch?v=H_fGuI0hOk8&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=dMFFl8j0JjI

http://www.youtube.com/watch?v=Ln6WJqutP7s

Ρυθμίσεις για ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων και μάλιστα με το κίνητρο της υψηλότερης τιμής kWh.

Εκφράζουμε την έντονες επιφυλάξεις μας για τέτοιες εφαρμογές κυρίως για δύο λόγους:

- Προβλήματα νομικά και διεθνούς δικαίου θάλασσας

- Προβλήματα περιβαλλοντικά και ναυσιπλοΐας για τις συνθήκες του ελληνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος

Κρίνεται ότι προς το παρόν δεν είναι αναγκαίο να επεκταθούν τα αιολικά πάρκα στις θαλάσσιες περιοχές αφού υπάρχει αναξιοποίητο αρκετά υψηλό αιολικό δυναμικό στη στεριά. Αντ’αυτού θα θέλαμε να προτείνουμε την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά και την αξιοποίησή τους για ενεργειακούς και τουριστικούς σκοπούς.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα δημιουργούνται στην Ευρώπη /Βόρεια θάλασσα γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις με αιολικό δυναμικό στη στεριά (Δανία, Γερμανία κλπ) καθώς και για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτά εγκαθίστανται σε ικανή απόσταση από την ακτή (συνήθως 10-20 μίλια) και βεβαίως με υψηλότερο κόστος. Οι εισαγόμενες ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου δεν αποκλείουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη ζώνη αιγιαλού ή στην παραλία, που ουσιαστικά εγκαθίστανται στη στεριά, για να τύχουν ευνοϊκότερου τιμολογίου έναντι των άλλων πάρκων στη στεριά, που εκτός των άλλων προβλημάτων θεωρείται άδικο.

ΠΗΓΗ: www.iene.gr

Έκθεση Stern: η αδράνεια θα κοστίσει 5-20% του ΑΕΠ









Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή που δημοσίευσε το επιτελείο του Sir Nicholas Stern -επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας- κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις.

Η Έκθεση Stern, η πιο περιεκτική επιθεώρηση των οικονομικών ζητημάτων της κλιματικών αλλαγών που έγινε ποτέ, εκτιμά πως το κόστος από την μη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα είναι ισοδύναμο με τουλάχιστον 5% και μέχρι 20% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χρόνο. Αντίθετα, το κόστος των απαραίτητων δράσεων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: Stern Review

(http://www.hm-treasury.gov.uk/media/B6F/58/paper_a.pdf ,

http://www.hm-treasury.gov.uk/independent_reviews/stern_review_economics_climate_change/sternreview_index.cfm)