Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Σπίτι εναλλακτικής ενέργειας στην ελληνική ύπαιθρο

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην ελληνική ύπαιθρο, με άμεσα εμπλεκόμενους και τους αγρότες.

Κόκορα στα θεμέλια του πρώτου φωτοβολταϊκού σπιτιού που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τη ΔΕΗ "έσφαξαν" στις Αλυκές του Βόλου. Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφει ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.)με ιδιώτες στη Μαγνησία. Το συγκεκριμένο σπίτι ανήκει στην οικογένεια Μαλαμούλη, ιδιοκτήτρια και της εταιρείας "ΚΛΙΜΑΞ Δ. ΜΑΛΑΜΟΥΛΗΣ Κ ΣΙΑ ΟΕ" και βρίσκεται πίσω από την Αγία Ειρήνη στις Αλυκές. Εκεί θα εγκατασταθούν στοιχεία (πάνελ) συνολικής επιφάνειας 30 τ.μ. τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 1 kw, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 14.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο που πρόκειται να ψηφισθεί εντός του καλοκαιριού με επιδότηση 50% για ανάλογες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η απόσβεση μιας τέτοιας οικιακής επένδυσης γίνεται 5 χρόνια, ενώ αν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο η απόσβεση γίνεται στο ήμισυ του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Με μια τέτοια μικρή μονάδα ο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού θα μπορεί να εισπράττει περίπου 3.000 ευρώ σε 20ετές συμβόλαιο που υπογράφει η ΔΕΗ με προνομιακές τιμές με τους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι μετά την απόσβεση τα κέρδη θα είναι περισσότερα από μια μέση οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η περιβαλλοντική ωφέλεια τέτοιων μονάδων είναι τεράστια, αφού η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής μόνο 1kw ισούται με τις ωφέλειες δάσους έκτασης 1,2 στρεμμάτων.

Πηγή : Agro News & Economy

Link : http://www.agronews.gr/parousiaseis/mixanimata/index.php