Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Πως προετοιμάζονται οι «μεγάλοι παίκτες» στην Ελλάδα;


Ας εξετάσουμε εν συντομία τα σχέδια και το βαθμό ετοιμότητας των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, για τη δραστηριοποίησή τους στην πολλά υποσχόμενη ενεργειακή αγορά.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Με ισχυρά όπλα τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την πολύχρονη εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία ιδιόκτητων αιολικών πάρκων, ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ προβάλει ως ο ηγέτης στο ελληνικό χώρο των ΑΠΕ, ενώ τα σχέδια δεν σταματούν εκεί. Το σύνολο των αδειοδοτημένων αιολικών εγκαταστάσεων διαθέτει ισχύ που πλησιάζει τα 450 MW, κάτι που συμβάλει στο να κατατάσσεται ο όμιλος μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιοκτητών και διαχειριστών αιολικών πάρκων στην Ευρώπη. Εάν προστεθούν τα 40MW που ήδη λειτουργούν και τα περίπου 120 MW που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης, τότε η ΤΕΡΝΑ δικαίως καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και μίας μεγάλης θερμοηλεκτρικής μονάδας στη Βοιωτία, για την οποία έχει λάβει την άδεια από τη ΡΑΕ κι αναμένει τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης. Η συγκεκριμένη μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 245 MW, ενώ ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ (σχεδόν 58 δισ. δρχ.)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Από την πλευρά του ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής στοχεύει στην ανάπτυξη δραστηριότητας στο χώρο των ΑΠΕ. Ηδη λειτουργεί το αιολικό πάρκο στην Εύβοια, με εγκατεστημένη ισχύ 5 MW, ενώ διαθέτει ακόμη έξι άδειες για νέα αιολικά πάρκα, προγραμματίζοντας να επενδύσει σχεδόν 120 εκατ. ευρώ (πάνω από 40 δισ. δρχ.). Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο όμιλος θα παράγει περίπου 125 MW, ενώ την κατασκευή και λειτουργία τους έχει αναλάβει η θυγατρική Μελτέμι Καστρί Α.Ε.

Η προώθηση του νέου πλαισίου στο ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί το πρώτο βήμα. Οι παράγοντες των κατασκευαστικών και ενεργειακών επιχειρήσεων περιμένουν να δουν τα κίνητρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο νόμο, ώστε οι επενδύσεις τους –που είναι «έντασης κεφαλαίου», όπως χαρακτηρίζονται, δηλαδή απαιτούν σημαντικά υψηλό κόστος επένδυσης- να είναι ελκυστικές και να παρέχουν μία σχετική σιγουριά (όσο αυτό είναι δυνατό) για μελλοντικά κέρδη.

ΠΗΓΗ: Κώστας Ψωμιάδη

Link: http://www.industrynews.gr/reportaz.asp?AUTONUMBER=326