Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Ιερές… Ανεμογεννήτριες στη Σκύρο


«Πόλεμο» έχουν προκαλέσει στη Σκύρο τα σχέδια για την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα του νησιού. Στη μια πλευρά συντάσσονται οι κάτοικοι, οι τοπικοί σύλλογοι, αλλά και ο δήμος: υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα απειλήσει με καταστροφή την πανίδα και τη χλωρίδα και κυρίως το σπάνιο σκυριανό αλογάκι.

Από την άλλη, η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στην οποία ανήκει η έκταση- συμμετέχει κατά 95% στην κοινοπραξία της εγκατάστασης- και η εταιρεία Έντεκα Α.Ε. υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά αντίθετα το αιολικό πάρκο θα ωφελήσει την Σκύρο με χρήματα και θέσεις εργασίας, προσφέροντας ταυτόχρονα και «πράσινη» ενέργεια.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπεται να γίνει στο νότιο μέρος της Σκύρου, πάνω στο βουνό Κόχυλας, το οποίο είναι ακατοίκητο. Η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το έργο είναι η «Αιολικό Πάρκο Νότιας Σκύρου» (συμμετέχει σε ποσοστό 95% η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και κατά 5% η εταιρεία Έντεκα Α.Ε., η οποία ειδικεύεται στην εμπορία, συντήρηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών). Προβλέπεται να εγκατασταθούν 111 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 ΜW η καθεμιά, σε έκταση 38.000 στρεμμάτων που ανήκουν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

ΠΗΓΗ:TΑ ΝΕΑ online.gr- του Μάνου Χαραλαμπάκη


Link: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070614&nid=4977886&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876