Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Κατασκευές: Αιτήσεις και λίγα έσοδα από ενέργεια

Σχεδόν το σύνολο των εισηγμένων τεχνικών εταιρειών έχει ανακοινώσει ότι δραστηριοποιείται ή πρόκειται άμεσα να επεκταθεί στον τομέα της ενέργειας, με τελευταία την Προοδευτική. Οι εργολήπτες της Σοφοκλέους έχουν καταθέσει δεκάδες άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά πάρκα, αλλά ελάχιστοι έχουν μέχρι στιγμής έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα.

Στην ουσία, μόνο οι όμιλοι ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και Ελληνική Τεχνοδομική παρουσίασαν στη χρήση 2006 αξιόλογα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας. Οι δύο όμιλοι κατέγραψαν πέρυσι συνολικά έσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ από αιολικά πάρκα και μονάδες βιομάζας.

Κάποιοι άλλοι μάλιστα, όπως η ΔΙΕΚΑΤ, είχαν λιγότερα έσοδα. Η τελευταία μεταβίβασε πλειοψηφικό πακέτο της θυγατρικής ΔΙΕΚΑΤ - Ενέργεια και πλέον κατέχει μικρό ποσοστό. Στον όμιλο Τεχνικής Ολυμπιακής έχουν άδειες για αιολικά εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί κανένα.

Στη Δομική Κρήτης δεν έχουν ούτε καν άδειες, αλλά αιτήσεις, και φιλοδοξούν ότι κάποια μέρα αυτές θα εγκριθούν από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Link: http://www.euro2day.gr/articles/132207/