Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Τα φωτοβολταϊκά της Φλώρινας

Για τις προοπτικές, αλλά και για το ρίσκο που ενέχει η επένδυση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά συστήματα, ενημερώθηκαν οι υποψήφιοι και εν δυνάμει επενδυτές, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το τοπικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Φλώρινας (ΑΝ.ΦΛΩ. Α.Ε) και την Alpha Plan Consultants.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝ.ΦΛΩ., Δημήτρης Κατραντζής, τόνισε ότι στη Φλώρινα παρατηρείται επενδυτική "φρενίτιδα" για τη δραστηριοποίηση στον τομέα της αγοράς των ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ενημέρωση των υποψηφίων "μνηστήρων" είναι ελλιπής και γι αυτό συνέστησε συγκράτηση και προσεγμένες κινήσεις.

Σημειώνοντας ότι οι θετικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για την επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα είναι "διογκωμένες", ο κ. Κατραντζής υπογράμμισε ότι "η αγορά των ΑΠΕ στη χώρα μας δεν είναι ακόμα σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας". Το αρχικό κόστος επένδυσης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού υπολογίζεται στο ποσό των 600.000 ευρώ, το οποίο επιδοτείται κατά 50%.

Σύμφωνα με τον κ. Κατραντζή, η απόδοση υπολογίζεται σε 40.000-45.000 ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει ότι η απόσβεση επιτυγχάνεται σε αρκετά μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων της Φλώρινας για τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα των ΑΠΕ επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Άρης Αριστείδου.

Όπως είπε, ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα και έχουν κατατεθεί για αδειοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Πηγή : Agro News & Economy

Link : http://www.agronews.gr/parousiaseis/mixanimata/index.php