Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Στροφή των ΗΠΑ στην αιολική ενέργεια



Μπορεί οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους να αρνούνται πεισματικά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, εντούτοις φαίνεται ότι στρέφονται δυναμικά σε επενδύσεις που αφορούν την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Όπως ανακοινώθηκε στη διάσκεψη της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, μέχρι το 2030 η αιολική ενέργεια θα καλύπτει το 20% των αναγκών της ηλεκτροδότησης της χώρας, λόγος για τον οποίο αναμένεται να επενδυθούν περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολ. Θα πρόκειται για μια αλματώδη πρόοδο στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένου ότι σήμερα η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας καλύπτει μόλις το 1% των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2030 οι ανεμογεννήτριες που θα έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ θα πρέπει να παράγουν 325 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σημερινές ανεμογεννήτριες μπορούν να παράγουν μεταξύ 1,5 με 3 μεγαβάτ ανά πύργο.

Μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ενέργειας που λειτουργεί με φυσικό αέριο ή με κάρβουνο μπορεί να παράγει περισσότερα από 400 μεγαβάτ, ενώ τα πέντε αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα παραγωγής λίγο περισσότερων από 260 μεγαβάτ. Συνολικά η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 20% μέσα στο 2006, γεγονός που απέφερε την παραγωγή περίπου 11.600 μεγαβάτ, ενέργεια αρκετή για την τροφοδότηση 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Ο Ρόμπερτ Λάκιφαρ, πρόεδρος του τμήματος Εναλλακτικής Ενέργειας της ΒΡ επισημαίνει ότι η κάλυψη του 20% της παραγωγής ηλεκτρισμού από την αιολική ενέργεια μέχρι το 2030 μπορεί σαν στόχος να διαφαίνεται ανέφικτος, αλλά υπενθυμίζει ότι ήδη έχουν γίνει μεγάλα άλματα. «Κατά την επόμενη 15ετία η αιολική ενέργεια θα είναι λιγότερο δαπανηρή και ευκολότερο να αναπτυχθεί ως εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο», υποστήριξε.

ΠΗΓΗ: Τάσος Σαράντης

Link: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=9483&subid=2&pubid=309027