Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

"Περιθώριο 15 ετών" για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής βλέπουν Η.Π.Α. - Ε.Ε.

Βερολίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζονται την άποψη ότι οι πολιτικοί έχουν περιθώριο 15 ετών για να υιοθετήσουν μέτρα που θα αποτρέψουν μια κλιματική καταστροφή, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8).

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο Βάλτερ Στάινμαϊερ επισημαίνει ότι «δεν απέχουμε σε ό,τι αφορά τη θεμελιώδη ανάλυση» βασιζόμενος στα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις και Αμερικανούς γερουσιαστές.

Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, «η πολιτική διαθέτει το πολύ δεκαπέντε χρόνια για να διασφαλίσει μέσω των κατάλληλων μέτρων ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν θα μετατραπούν σε καταστροφή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η διαφωνία που υπάρχει δεν αφορά στη θέσπιση ορίων, αλλά τη φιλοσοφία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις κλιματικές αλλαγές με την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Εμείς λέμε: βεβαίως και έχουμε ανάγκη των νέων αυτών τεχνολογιών και πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους οικονομικούς πόρους και δημιουργικότητα σε αυτές τις ενεργειακές τεχνολογίες. Αλλά λέμε επίσης ότι αυτό δεν αρκεί, εάν δεν υιοθετήσουμε στην επόμενη φάση και περιοριστικά μέτρα».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ομάδα των Οκτώ να καταλήξει στο Χαϊλίγκενταμ την επόμενη εβδομάδα σε φιλόδοξες συμφωνίες και υπογραμμίζει ότι η διατλαντική σχέση αποτελεί βασικό άξονα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν αρνείται ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά θεωρεί χρέος του «τη διατήρηση ενός διαλόγου, που θα διασφαλίσει ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε αποτελεσματικά τις διαφορές που μπορούν να επιλυθούν».

Πηγή : news.in.gr

Link : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=806791