Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Το «πράσινο» αυτοκίνητο της Michelin

Στην Ελβετία οι ερευνητές έχουν αναπτύξει το Hy-Light, ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με μια ηλεκτροχημική συσκευή ενεργειακής μετατροπής (fuel-cell), φτάνει μέχρι τα 130 χλμ ανά ώρα περίπου και ανεφοδιάζεται σε καύσιμα από μια ηλιακά τροφοδοτούμενη αντλία

Ενώ κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο ακολουθεί την επιτυχία της Toyota Prius κατασκευάζοντας χαμηλής εκπομπής ρύπων υβριδικά μοντέλα διάφορων ειδών (συνδυασμοί βενζίνης - ηλεκτρισμού, βενζίνης - φυσικού αερίου, βενζίνης - υδρογόνου), η πραγματική καινοτομία στο αυτοκίνητο πραγματοποιείται σε ένα απλό βιομηχανικό κτήριο στα περίχωρα της ελβετικής πόλης Fribourg.

Το Hy-Light είναι αθόρυβο, πιάνει υψηλές ταχύτητες, έχει πολύ καλή επιτάχυνση και καταπληκτική σταθερότητα. Δεν έχει κιβώτιο ταχητύτων, συμπλέκτη ή anti-roll bar. Επίσης παράγει μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση και ο σταθμός ανεφοδιασμού του λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Η Ελβετία μπορεί να φανεί ένα απίθανο σπίτι για το επανεφεύρεση της βιομηχανίας αυτοκινήτου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία ελβετική κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων. Αυτό όμως ελευθερώνει τους κατασκεαστές του Hy-Light από τις τυχόν πιέσεις των επιχειρήσεων αυτοκινήτων και πετρελαίου, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για αυτό το εγχείρημα. Ο επικεφαλής της ερευνητικης ομάδας Pierre Varenne, θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να εφευρεθεί εκ νέου αληθινά το αυτοκίνητο είναι να επανασχεδιαστεί το σύστημα που του προμηθεύει ενέργεια. «Πρέπει να δημιουργήσουμε «καθαρά» αυτοκίνητα καθώς επίσης και «καθαρούς» τρόπους να τους παράγεται ενέργεια» , δηλώνει.

Πηγή : businessweek.com