Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Η Μεγάλη Βρετανία στοχεύει σε ριζικές αλλαγές για τη χρήση ενέργειας

Η Μεγάλη Βρετανία θα καθορίσει την προσεχή εβδομάδα τα σχέδια της για μια σημαντική πολιτική για την εξασφάλιση των αποθεμάτων ενέργειας και την καταπολέμηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, προτείνοντας την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας καθώς επίσης και την ανάθεση ρόλων ζωτικής σημασίας σε επιχειρήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση θα υποσχεθεί να καθυστερήσει σημαντικά έργα υποδομής όπως δρόμους, αερολιμένες και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και να προωθήσει ένα συνδυασμό χαμηλών τεχνολογιών άνθρακα και πηγών ενέργειας.

"Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να γίνουμε υπερβολικά εξαρτημένοι σε όλο και περισσότερο εισαγόμενο πετρέλαιο και αέριο," δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Alastair Darling.

"Πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να είναι μέρος του ενεργειακού συνδυασμού μαζί με περισσότερες ανανεώσιμες ενέργειες, τοπικές ενέργειές και άνθρακα."

Παρόλα αυτά οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται πως οι προγραμματιζόμενες αλλαγές στο νόμου θα δημιουργήσουν τον σοβαρά προβλήματα. Απορρίπτουν επίσης την πυρηνική ενέργεια λόγω του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων και των τοξικών αποβλήτων.

Ο Darling θα παρουσιάσει τη ερχόμενη Τετάρτη στο κοινοβούλιο την αναφορά του, η οποία καθορίζει τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά με μεγάλα προγράμματα όπως μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας καθώς και μικρότερα όπως μέτρα καλύτερης αποδοτικότητας της ενέργειας.

Πηγή : reuters.com