Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Πόσιμο νερό από τη θάλασσα με αιολική ενέργεια.


«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα μοναδικό επιστημονικό εγχείρημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο ενδέχεται μελλοντικά να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης των ελληνικών νησιών.

Πρόκειται για μία πλωτή μονάδα αφαλάτωσης ύδατος που λειτουργεί με αιολική ενέργεια, η οποία μέχρι το τέλος του Μαΐου θα εγκατασταθεί στην Ηρακλειά των νοτίων Κυκλάδων. Δηλαδή, το πόσιμο νερό θα παράγεται με μέθοδο φιλική προς το περιβάλλον (αιολική ενέργεια) και όχι με τη χρήση χημικών, όπως γίνεται συνήθως.


Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας της, αυτό κρίνεται σχετικά χαμηλό, καθώς η μονάδα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά, πράγμα που σημαίνει πως δεν απαιτείται η σύνδεσή της με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Το έργο περιέχει μια σειρά από επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες καθώς πρόκειται για την πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που λειτουργεί με ανεμογεννήτρια στον κόσμο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το έργο είναι 100% ελληνικό, καθώς στις έρευνες για την κατασκευή του έλαβαν μέρος αποκλειστικά ελληνικοί φορείς, Έλληνες μηχανικοί και ερευνητές. Η χρηματοδότησή του προήλθε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr