Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν αμφιβολίες για τα βιολογικά καύσιμα

Τα βιολογικά καύσιμα όπως η αιθανόλη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας για τους αγρότες. Παρόλα αυτά, τα οφέλη μπορούν να αντισταθμιστούν από τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και τις αυξανόμενες αξίες τροφίμων όπως ανακοίνωσαν Η.Ε την περασμένη Τρίτη στην πρώτη σημαντική έκθεσή τους σχετικά με τη βιοενέργεια.

Με μια ευρεία αξιολόγηση, τα Η.Ε έκρουσαν τους κώδωνες κίνδυνου για τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο των βιολογικών καυσίμων, μόλις λίγες μέρες μετά από μια διάσκεψη κλίματος στην Μπανγκόκ, όπου ειπώθηκε ότι ο κόσμος έχει και τα χρήματα και την τεχνολογία για να αποτρέψει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η οποία οφείλεται εν μέρει στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Τα βιολογικά καύσιμα, που γίνονται από το καλαμπόκι, το έλαιο από φοίνικες, το ζαχαροκάλαμο και άλλα γεωργικά προϊόντα, είναι κατά πολλούς ένας καθαρότερος και φτηνότερος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της παγκόσμιας ενέργειας. Οι ευρωπαϊκοί ηγέτες έχουν αποφασίσει ότι τουλάχιστον 10 τοις εκατό των καυσίμων θα προέλθουν από βιολογικά καύσιμα όπως η αιθανόλη μέχρι το 2020, και το αμερικανικό κογκρέσο επεξεργάζεται μια πρόταση που θα επταπλασιάσει την παραγωγή των βιολογικών καυσίμων μέχρι το 2022. Με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, τα βιολογικά καύσιμα έχουν γίνει μια ελκυστική πηγή ενέργειας για τις φτωχές χώρες, μερικές από τις οποίες ξοδεύουν έξι φορές περισσότερα χρήματα για τη εισαγωγή πετρελαίου από ότι στην υγειονομική περίθαλψη.

Αλλά οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η «τρέλα» των βιολογικών καυσίμων μπορεί να κάνει την ίδια ή και περισσότερη ζημία στο περιβάλλον με τα μολυσμένα καύσιμα που προέρχονται από απολιθώματα (όπως το κάρβουνο), μια ανησυχία που απεικονίζεται σε όλη την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε Τρίτη στη Νέα Υόρκη από τα Η.Ε. με τίτλο «Ενέργεια, μια κοινοπραξία 20 αντιπροσωπειών και προγραμμάτων των Η.Ε».

Πηγή : cbsnews.com

Link : http://www.cbsnews.com/stories/2007/05/08/ap/tech/main2777435.shtml