Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Η βιομηχανία τουρισμού γίνεται «πράσινη»


Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις τουρισμού σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να συμφωνήσουν σε τρόπους για να καταπολεμηθεί η αλλαγή του κλίματος με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια και επιβατηγά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής μιας μεγάλης ένωσης τουρισμού.

Ο Geoffrey Kent, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιού και Τουρισμού (WTTC - World Travel and Tourism Council) που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες 100 επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει τα μέλη του συμβουλίου να αρχίσουν να εφαρμόζουν μερικά από τα μέτρα σε περίπου ένα έτος.

"Πιστεύω ότι είναι η ευθύνη μας να βρούμε μια γενική συμφωνία την οποία θα ακολουθούν τα μέλη του συμβουλίου μας," δήλωσε ο Kent σε μια συνέντευξη με το Reuters στα πλαίσια μιας παγκόσμιας συνεδρίασης με θέμα το περιβάλλον και τον τουρισμό.

"Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένουμε να βρούμε μερικές πραγματικά καλές προκλήσεις για τα μέλη του WTTC."

Η βιομηχανία τουρισμού αναμένεται να συμβάλει στο 10,4 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας το 2007 και είναι αρμόδια για 231 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το WTTC.

Δεν υπάρχει κανένας ακριβής αριθμός ως προς τον όγκο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που οι τουριστικές επιχειρήσεις απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα, αλλά η βιομηχανία εξαρτάται από την κατασκευή, το ταξίδι μέσω του αέρα και της θάλασσας και άλλες δραστηριότητες που κατηγορούνται συχνά για την αλλαγή του κλίματος.

Πηγή : reuters.com