Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Μαγειρικό λάδι ως καύσιμο

Μετά από ένα καλό γεύμα, τι θα λέγατε να ζητήσετε από τοn σερβιτόρο αν θα μπορούσατε να πάρετε το καμένο λίπος από την κουζίνα ως καύσιμο για το αμάξι σας;

Σε αναζήτηση καυσίμων που να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα μια μικρή ομάδα οικολόγων βρήκαν τρόπο να κάνουν τα αμάξια τους, ακόμα και την κεντρική θέρμανση των σπιτίων τους, να δουλεύουν με φυτικό λάδι και ανακυκλωμένο λίπος από εστιατόρια.

Ένας οδηγός, ο σκοτσέζος Antony Berretti ενθουσιάστηκε τόσο πού από αυτή την τεχνολογία που, σύμφωνα με το Web site του (http://www.macharsoft.co.uk/rmp/freefuel.html ) έκανε τις απαιτούμενες αλλαγές στο Fiat van του και επί 3 μήνες οδηγούσε γύρω από την Ευρώπη με μοναδικό καύσιμο το χρησιμοποιημένο φυτικό λάδι που έβρισκε από εστιατόρια.

Στο Easthampton, Massachusetts, η Greasecar Vegetable Fuel Systems κατασκευάζει «πακέτα» για να μετατρέπουν όσοι θέλουν μόνοι τους τα αυτοκίνητα τους ώστε να δουλεύουν με φυτικό λάδι. Η εταιρία έχει πουλήσει περίπου 3.500 από αυτά τα πακέτα κατά τη διάρκεια των 9 χρόνων λειτουργίας της και, σύμφωνα με αυτούς, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις διπλασιάζονται κάθε χρόνο.

Τα πακέτα αυτά κοστίζουν από $800 μέχρι $1200 και οι χρήστες τέτοιων αμαξιών συνήθως παίρνουν το φυτικό λάδι από τοπικά εστιατόρια που ευχαρίστως τους το παρέχουν χωρίς κόστος μια και συνήθως πρέπει να πληρώσουν για να το ξεφορτωθούν.

Πηγή : reuters.com