Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Αμερικανική επέλαση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας

ΟΙ ΗΠΑ ηγούνται παγκοσμίως στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών τα τελευταία δύο χρόνια, αν και υστερεί έναντι της Γερμανίας και της Ισπανίας την παραγωγή ηλεκτρικού από αιολικές γεννήτριες. Η νέα έμφαση που αποδίδουν οι ΗΠΑ στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας προσελκύει εταιρίες με μακρά εμπειρία στο χώρο, από τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Δύο συμφωνίες, που υπογράφηκαν μέσα στο Μάρτιο αποκαλύπτουν την ένταση του ανταγωνισμού: Η πορτογαλική EDP Energias συμφώνησε πρόσφατα στην εξαγορά της αμερικανικής Horizon Wind από την επενδυτική Goldman Sachs. Την ίδια ώρα, η δανέζικη Vestas Wind Systems, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροστροβίλων στον κόσμο, ανακοίνωνε την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής πτερυγίων στο Κολοράντο, κόστους 60 εκατ. δολαρίων.

Φοροελαφρύνσεις

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας σπεύδουν σήμερα να εκμεταλλευθούν τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, για την παραγωγή ηλεκτρικού από ανανεώσιμες πηγές.

Οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν σήμερα το 1% των ενεργειακών τους αναγκών από αιολικές γεννήτριες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία είναι 20% και στην Ισπανία, 9%. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει στις ΗΠΑ στο 5%, μέχρι το 2010. Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 4,5%, μέχρι το 2020.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr