Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Το Biorefinery μετατρέπει τα απορρίμματα σε ηλεκτρική ενέργεια για τα στρατεύματα



Η αγελάδα είναι μια πρότυπη γεννήτρια δύναμης: Κάθε ημέρα αποβάλλει αρκετό μεθάνιο για να τρέξει τον φούρνο ενός σπιτιού για 24 ώρες. Στο πανεπιστήμιο Purdue, μια ομάδα σχεδόν δύο δωδεκάδων ερευνητών έχει κατασκευάσει μια φορητή συσκευή που μιμείται αυτήν την φυσική μεταβολική διαδικασία για να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια.

Το «biorefinery», που κατασκευάζεται επί τρία χρόνια και έχει κοστίσει $850.000, μπορεί να αφομοιώσει τα συνηθισμένα απορρίμματα κουζίνας καθώς επίσης και άλλα απορρίμματα για να παράγει αιθανόλη και ένα σύνθετο αέριο και να τα χρησιμοποιήσει για να τροφοδοτήσει με καύσιμα μια ηλεκτρική γεννήτρια.

Η συσκευή σχεδιάστηκε για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος ζήτησε από τους ερευνητές τρόπους να μειώσει το ποσό των καυσίμων που χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τις γεννήτριες diesel αλλά και για να μειώσει την παραγωγή των απορριμμάτων από μια τυπική στρατιωτική μονάδα 600-προσώπων. (Ένας στρατιώτης στρατού παράγει έναν μέσο όρο 2 κιλών απορριμμάτων ημερησίως.)

"Θελήσαμε να επωφεληθούμε διπλά", λέει το Jerry Warner, ιδρυτής της Defense Life Sciences, ένας ανεξάρτητος συνεργάτης των επιστημόνων του Purdue. "Ξεφορτωνόμαστε τα απορρίμματα και ταυτόχρονα γλιτώνουμε καύσιμα."

Το «biorefinery» λειτουργεί όπως μια γιγαντιαία πεπτική οδός. Αφότου τα απορρίμματα πολτοποιούνται, ένζυμα τα αφομοιώνουν σε σάκχαρα, τα οποία μεταβολίζει μαγιά για να παράγει αιθανόλη. Οποιαδήποτε εναπομείναντα απόβλητα (χάρτινα ποτήρια, πλαστικά πιρούνια κτλ) συσκευάζονται σε σβόλους και καίγονται για να παραγάγουν ένα αέριο αποτελούμενο κυρίως από μεθάνιο, προπάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο. Το «biorefinery» συνδυάζει αυτό το αέριο με την αιθανόλη και το χρησιμοποιεί για να «τρέξει» μια τροποποιημένη γεννήτρια diesel.

Περίπου στο μέγεθος ενός φορτηγού, το biorefinery είναι εξ ολοκλήρου ανεξάρτητο από άποψη χώρου και ενέργειας. Καταναλώνοντας λίγο παραπάνω από 1 τόνο απορριμμάτων την ημέρα, παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια (60 κιλοβάτ) για να ηλεκτροδοτήσει τρία σπίτια.

Το biorefinery θα μπορούσε επίσης να στεγαστεί σε ένα μεγάλο κτήριο γραφείων ή ένα νοσοκομείο. Ή θα μπορούσε να αποσταλεί μια περιοχή που έχει υποστεί κάποια καταστροφή οπού θα μπορεί και να βοηθήσει στον καθαρισμό απορριμμάτων και στην προσωρινή ηλεκτροδότηση μιας πόλης που βρίσκεται στο σκοτάδι.

Ο Warner και η ομάδα του Purdue παρουσίασαν την μηχανή σε στελέχη του στρατού τον περασμένο Νοέμβριο και κατασκευάζουν ένα δεύτερο πρωτότυπο το οποίο θα δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο.

Πηγή : cnn.com

Link : http://www.cnn.com/2007/TECH/05/02/mobile.bioreactor/index.html